© Eva Spierenburg

Een nieuw verhaal over pijn

Een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Dat veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn onderbelicht. We proberen het te meten op een schaal van 1 tot 10, maar hebben geen idee wat die cijfers betekenen. Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Bij de verschijning van haar nieuwe boek Pijn, gaat auteur Sanne Bloemink met verschillende (ervarings)deskundigen in gesprek over nieuwe manieren van denken en praten over pijn.

Schrijver en journalist Sanne Bloemink heeft sinds 2010 constante zenuwpijn. Voor haar nieuwe boek Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied, legde ze haar zoektocht naar oplossingen vast. In het boek verbindt ze haar eigen ervaringen met kennis uit (onder andere) de geneeskunde, filosofie, literatuur en geschiedenis. Zo reist Bloemink terug naar de middeleeuwen, put ze uit de Griekse mythologie, onderzoekt ze wat nieuwe technologieën kunnen betekenen voor pijnbestrijding, en wat het werk van onder meer Susan Sontag en Marina Abramović ons kan leren. Ter gelegenheid van de verschijning van Pijn, gaat Bloemink onder begeleiding van moderator Xandra Schutte in gesprek met Monique Steegers, Nadia de Vries, Jenny Slatman. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Trudy Dehue.

Over de sprekers

Sanne Bloemink is schrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer en de auteur van Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied (Uitgeverij Pluim, 2023). Van haar hand verschenen eerder onder meer Diagnosedrift: hoe onze labelcultuur kinderen tekortdoet (2018) en De wilde wereld. Een nieuwe relatie met de natuur (2020).

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. In 2023 verscheen haar debuutroman, De bakvis. Ze is de auteur van Kleinzeer (Uitgeverij Pluim, 2019) en twee Engelstalige dichtbundels, Dark Hour (2018) en I Failed to Swoon (2021), die beide bij de Britse uitgeverij Dostoyevsky Wannabe verschenen. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de online afbeelding van het dode mensenlichaam. In datzelfde jaar werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

Monique Steegers is sinds 2019 professor voor pijn- en palliatieve geneeskunde aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en als anesthesioloog-pijnspecialist verbonden aan de afdeling anesthesiologie. Steegers wil de kwaliteit van leven verbeteren van patiënten met acute en chronische pijn en van patiënten met pijn en kanker in elke fase van hun leven door onderwijs en onderzoek. Ze is internationaal bekend als registrar van een interventioneel pijnexamen en is voorzitter van de pijnalliantie (PA!N).

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Zij heeft meerder boeken gepubliceerd waaronder: L’expression au-delà de la représentation. Sur l’aisthêsis et l’esthétique chez Merleau-Ponty (2003); Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit (2008). Najaar 2023 verschijnt haar boek Nieuwe lichamelijkheid. In 2017 ontving zij een NWO-VICI beurs voor haar project ‘Mind the Body: Rethinking embodiment in healthcare’. Zij is de bedenker en coördinator van de MA-track Health Humanities binnen de opleiding cultuurwetenschappen in Tilburg.

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek. In 2023 verscheen haar laatste boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap.

Xandra Schutte (moderator) is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 06 24
Die Vorleser live
Franz Kafka

Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast Die Vorleser een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.

Datum
Donderdag 27 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25