© Eva Spierenburg

Een nieuw verhaal over pijn

Een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Dat veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn onderbelicht. We proberen het te meten op een schaal van 1 tot 10, maar hebben geen idee wat die cijfers betekenen. Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Bij de verschijning van haar nieuwe boek Pijn, gaat auteur Sanne Bloemink met verschillende (ervarings)deskundigen in gesprek over nieuwe manieren van denken en praten over pijn.

Schrijver en journalist Sanne Bloemink heeft sinds 2010 constante zenuwpijn. Voor haar nieuwe boek Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied, legde ze haar zoektocht naar oplossingen vast. In het boek verbindt ze haar eigen ervaringen met kennis uit (onder andere) de geneeskunde, filosofie, literatuur en geschiedenis. Zo reist Bloemink terug naar de middeleeuwen, put ze uit de Griekse mythologie, onderzoekt ze wat nieuwe technologieën kunnen betekenen voor pijnbestrijding, en wat het werk van onder meer Susan Sontag en Marina Abramović ons kan leren. Ter gelegenheid van de verschijning van Pijn, gaat Bloemink onder begeleiding van moderator Xandra Schutte in gesprek met Monique Steegers, Nadia de Vries, Jenny Slatman. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Trudy Dehue.

Over de sprekers

Sanne Bloemink is schrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer en de auteur van Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied (Uitgeverij Pluim, 2023). Van haar hand verschenen eerder onder meer Diagnosedrift: hoe onze labelcultuur kinderen tekortdoet (2018) en De wilde wereld. Een nieuwe relatie met de natuur (2020).

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. In 2023 verscheen haar debuutroman, De bakvis. Ze is de auteur van Kleinzeer (Uitgeverij Pluim, 2019) en twee Engelstalige dichtbundels, Dark Hour (2018) en I Failed to Swoon (2021), die beide bij de Britse uitgeverij Dostoyevsky Wannabe verschenen. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de online afbeelding van het dode mensenlichaam. In datzelfde jaar werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

Monique Steegers is sinds 2019 professor voor pijn- en palliatieve geneeskunde aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en als anesthesioloog-pijnspecialist verbonden aan de afdeling anesthesiologie. Steegers wil de kwaliteit van leven verbeteren van patiënten met acute en chronische pijn en van patiënten met pijn en kanker in elke fase van hun leven door onderwijs en onderzoek. Ze is internationaal bekend als registrar van een interventioneel pijnexamen en is voorzitter van de pijnalliantie (PA!N).

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Zij heeft meerder boeken gepubliceerd waaronder: L’expression au-delà de la représentation. Sur l’aisthêsis et l’esthétique chez Merleau-Ponty (2003); Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit (2008). Najaar 2023 verschijnt haar boek Nieuwe lichamelijkheid. In 2017 ontving zij een NWO-VICI beurs voor haar project ‘Mind the Body: Rethinking embodiment in healthcare’. Zij is de bedenker en coördinator van de MA-track Health Humanities binnen de opleiding cultuurwetenschappen in Tilburg.

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek. In 2023 verscheen haar laatste boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap.

Xandra Schutte (moderator) is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
28 10 24
The Architects of Dignity
Vietnamese Visions of Decolonization

In his new book, The Architects of Dignity: Vietnamese Visions of Decolonization, Kevin Pham introduces Vietnamese political thought to debates in political theory, showing how Vietnamese thinkers challenge Western conventional wisdom. These thinkers’ arguments are worthwhile for anyone concerned with freedom, democracy, and cross-cultural thinking. Tonight, Pham will discuss his book with scientist Yen Vu.

Datum
Maandag 28 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 24
De geschiedenis van Nederland 1795-1914
De wentelende negentiende eeuw

De negentiende eeuw is een eeuw van tegenstrijdigheden: industrialisatie en kolonisatie, revolutie en modernisering, nationalisering en mondialisering. Hoe kijken historici tegenwoordig naar deze periode en welke zeggingskracht heeft deze eeuw nog in de eenentwintigste eeuw?

Datum
Donderdag 24 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25