© Eva Spierenburg

Een nieuw verhaal over pijn

Een op de vijf mensen heeft chronische pijn. Dat veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld. Toch blijft pijn onderbelicht. We proberen het te meten op een schaal van 1 tot 10, maar hebben geen idee wat die cijfers betekenen. Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Bij de verschijning van haar nieuwe boek Pijn, gaat auteur Sanne Bloemink met verschillende (ervarings)deskundigen in gesprek over nieuwe manieren van denken en praten over pijn.

Schrijver en journalist Sanne Bloemink heeft sinds 2010 constante zenuwpijn. Voor haar nieuwe boek Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied, legde ze haar zoektocht naar oplossingen vast. In het boek verbindt ze haar eigen ervaringen met kennis uit (onder andere) de geneeskunde, filosofie, literatuur en geschiedenis. Zo reist Bloemink terug naar de middeleeuwen, put ze uit de Griekse mythologie, onderzoekt ze wat nieuwe technologieën kunnen betekenen voor pijnbestrijding, en wat het werk van onder meer Susan Sontag en Marina Abramović ons kan leren. Ter gelegenheid van de verschijning van Pijn, gaat Bloemink onder begeleiding van moderator Xandra Schutte in gesprek met Monique Steegers, Nadia de Vries, Jenny Slatman. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Trudy Dehue.

Over de sprekers

Sanne Bloemink is schrijver en journalist bij De Groene Amsterdammer en de auteur van Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied (Uitgeverij Pluim, 2023). Van haar hand verschenen eerder onder meer Diagnosedrift: hoe onze labelcultuur kinderen tekortdoet (2018) en De wilde wereld. Een nieuwe relatie met de natuur (2020).

Nadia de Vries is schrijver en cultuurwetenschapper. In 2023 verscheen haar debuutroman, De bakvis. Ze is de auteur van Kleinzeer (Uitgeverij Pluim, 2019) en twee Engelstalige dichtbundels, Dark Hour (2018) en I Failed to Swoon (2021), die beide bij de Britse uitgeverij Dostoyevsky Wannabe verschenen. In 2020 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de online afbeelding van het dode mensenlichaam. In datzelfde jaar werd ze door NRC uitgeroepen tot een van de 10 Literaire Talenten van het nieuwe decennium en won ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.

Monique Steegers is sinds 2019 professor voor pijn- en palliatieve geneeskunde aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en als anesthesioloog-pijnspecialist verbonden aan de afdeling anesthesiologie. Steegers wil de kwaliteit van leven verbeteren van patiënten met acute en chronische pijn en van patiënten met pijn en kanker in elke fase van hun leven door onderwijs en onderzoek. Ze is internationaal bekend als registrar van een interventioneel pijnexamen en is voorzitter van de pijnalliantie (PA!N).

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Zij heeft meerder boeken gepubliceerd waaronder: L’expression au-delà de la représentation. Sur l’aisthêsis et l’esthétique chez Merleau-Ponty (2003); Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit (2008). Najaar 2023 verschijnt haar boek Nieuwe lichamelijkheid. In 2017 ontving zij een NWO-VICI beurs voor haar project ‘Mind the Body: Rethinking embodiment in healthcare’. Zij is de bedenker en coördinator van de MA-track Health Humanities binnen de opleiding cultuurwetenschappen in Tilburg.

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek. In 2023 verscheen haar laatste boek Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap.

Xandra Schutte (moderator) is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Het pand der goden uit 1906 is een muziekdramatisch werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone dat in de vergetelheid raakte. Nu gaat het Concertgebouworkest het stuk 15 februari 2024 voor het eerst sinds 1906 weer opvoeren. Hoe is het mogelijk dat de eerste grote opera uit Suriname zo lang ongelezen en ongehoord in de archieven is blijven liggen? En wat vertelt het verhaal over de Surinaamse muziekcultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw?

Datum
Donderdag 1 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Untangling Discourses on anti-Semitism and Islamophobia in Light of October 7
The Danger of Conflation

Since Hamas’s atrocious attack on October 7 and Israel’s near-immediate retaliatory bombings that have killed more than 10,000 Palestinians, Europe has seen a troubling surge in both state and private efforts to restrict criticism of Israel or support of “the Palestinian cause” with the stated goal of protecting against anti-Semitism. But how is anti-Semitism being defined, why so, and with what results?

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25