Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Dubbel zondebok

Deze middag gaat auteur en journalist Piet Hagen met Natascha van Weezel in gesprek over zijn boek Dubbel zondebok. Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945.

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Vanaf de eerste dag van de bezetting werden zij ontslagen en vervolgd. Velen werden gedeporteerd en omgebracht. Door hun identiteit als zowel journalist als Joods waren zij dubbel ‘verdacht’ en stonden zo bovenaan de zwarte lijsten van de bezetter. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda. Tegelijkertijd met de uitschakeling van de Joodse journalisten in Nederland werd de pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders. Naast het gesprek hierover tussen auteur Piet Hagen en Natascha van Weezel wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Over de sprekers

Piet Hagen publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002), Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010) en het lovend ontvangen Koloniale oorlogen in Indonesië (2018). Zijn biografie over Troelstra werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond met de Joast Halbersmaprijs. Als journalist werkte hij voor Trouw, De Journalist/Villamedia en NRC. In de jaren tachtig en negentig was hij docent bij en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Natascha van Weezel (moderator) debuteerde op twintigjarige leeftijd met het zeer persoonlijke boek Magere jaren. Ze startte met de studie Media & Cultuur aan de UvA en verruilde de universiteit voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze maakte in samenwerking met Selfmadefilms en KRO-NCRV de documentaire Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2015 schreef ze over datzelfde onderwerp het boek De Derde Generatie. Ze is werkzaam als freelance journalist en publiceert in verschillende media.

Gerelateerde programma’s
15 09 22
David Wertheim in gesprek met Joris Luyendijk
‘Waar gaat het over als het over Joden gaat?’

David Wertheim deed voor zijn boek onbevangen onderzoek naar de manier waarop over joden gesproken wordt – en wat dat over Nederland zegt. Hierover gaat hij in gesprek met Joris Luyendijk.

Datum
Donderdag 15 sep 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
17 10 22
Toekomsthistorici

Wat is de staat van de historische discipline volgens jonge geschiedkundige vakmensen? En hoe relateren zij hun geschiedpraktijk aan dat wat niet achter, maar juist voor ons ligt; hoe verhouden historici zich tot de toekomst en haar verbeelding?

Datum
Maandag 17 okt 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
23 02 23
Hoe nieuwe generaties Indische Nederlanders zich tot hun verleden verhouden
Van zwijgzaamheid geen sprake

Een nieuwe generatie Nederlanders met wortels in Indonesië doorbreekt het ‘Indisch zwijgen’. Zij gaan op zoek naar nieuwe vormen en verhalen om zich op persoonlijke wijze te verhouden tot het koloniaal verleden. Maar wat bedoelen we eigenlijk met Indisch zwijgen? En hoe verhoud je je tot een verleden dat getekend is door zwijgzaamheid?

Datum
Donderdag 23 feb 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25