Hoe een Nederlandse bergnaam in Suriname ons koloniaal bewustzijn verandert

De Toemoek Hoemak Expeditie

In de documentaire De Toemoek Hoemak Expeditie verdiept Freek de Goeje zich in de gelijknamige expeditie in Suriname van 1907. Hij loopt in de voetsporen van cartograaf en antropoloog Claudius de Goeje, die een deel van Suriname in kaart bracht. Hij legde ook de eerste contacten met de inheemse bewoners (Wayana’s) en vernoemde een gebergte naar zichzelf (het De Goejegebergte). Honderd jaar later legt Freek de expeditie-route opnieuw af naar het Wayana-volk, waarvan het bestaan en de cultuur bedreigd worden door illegale goudmijnen en razendsnelle ontbossing. Tijdens dit programma, georganiseerd in samenwerking met het Allard Pierson en de tentoonstelling ‘Open Kaart’, gaat De Goeje met anderen in debat over zijn film.

De Toemoek Hoemak Expeditie werpt nieuw licht op een oud verhaal en inspireert de kijker tot nadenken over het koloniale verleden van Nederland. Veel vraagstukken en problemen waar de bewoners van Suriname mee kampen, komen voort uit de tijd dat Suriname nog een kolonie was. De documentaire wil de problematiek in het regenwoud van Suriname laten zien en de discussie over de dekolonisatie van Suriname stimuleren. Tijdens dit deze debatavond wordt de documentaire vertoond en geeft Freek de Goeje een toelichting op zijn documentaire. Verschillende sprekers zullen hun licht laten schijnen over de veranderende mentaliteit tegenover de koloniale erfenis en de evolutie van emotie die hiermee gepaard gaat.

Over de sprekers

Freek de Goeje studeerde af aan de HKU als filmmaker in de richting audiovisueel en media. Hij is schrijver, regisseur en producent. In de zomer van 2022 trok hij naar de top van het De Goeje-gebergte en maakte daarover de film De Toemoek Hoemak Expeditie. Op 1 september verschijnt zijn boek Een berg die mijn naam draagt.

Frederieke van Wijk is historicus en erfgoedprofessional. Na haar studie aan de Reinwardt Academie (BA) en Universiteit Leiden (MA) waar zij zich specialiseerde in postkoloniale erfgoedtheorie, is ze aan de slag gegaan bij het Allard Pierson (UvA) als collectieonderzoeker en adviseur. Ze werkt o.a. samen met The Need for Legacy aan de bewustwording van de theatergeschiedenis van spelers en makers van kleur en adviseert bij diverse programma’s en tentoonstellingen van het Allard Pierson.

Meer sprekers worden spoedig bekend gemaakt.

Gerelateerde programma’s
12 06 23
De toekomst van het postkoloniale herinneren

De geschiedenis van het koloniale verleden staat haaks op hoe Nederlanders het eigen land graag zien: een tolerante, humanitaire en vooruitstrevende natie. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was, wordt inmiddels breed erkend. In zijn nieuwe boek Rekenschap. Het koloniale verleden, excuses en herstel brengt Gert Oostindie aan de hand van veertig jaar onderzoek naar de koloniale geschiedenis in kaart welke debatten deze geschiedenis heeft geëntameerd – met name de afgelopen jaren. Hij gaat hierover in gesprek met Wim Manuhutu, Peggy Wijntuin en Ricci Scheldwacht. Moderatie: Khadija al Mourabit.

Datum
Maandag 12 jun 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 06 23
Natiestaat en kolonialisme: een ongemakkelijk verbond

De vorming van de natiestaat in de negentiende eeuw ging gepaard met kolonialistische expansie. Daarmee rijst de prangende vraag hoe de inheemse bevolking van de koloniën in het staatsverband van de natie werd opgenomen. In Natiestaat en kolonialisme: een ongemakkelijk verbond, toont H.U. Jessurun d’Oliveira hoe universalistische verlichtingsideeën stootten op de (onder meer etnische) uitsluitingsmechanismen van het natieconcept. Ter gelegenheid van zijn boek gaat Jessurun d’Oliveira met verscheidene juristen en historici in gesprek over de frictie tussen natiestaat en kolonialisme.

Datum
Donderdag 29 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 02 23
Hoe nieuwe generaties Indische Nederlanders zich tot hun verleden verhouden
Van zwijgzaamheid geen sprake

Een nieuwe generatie Nederlanders met wortels in Indonesië doorbreekt het ‘Indisch zwijgen’. Zij gaan op zoek naar nieuwe vormen en verhalen om zich op persoonlijke wijze te verhouden tot het koloniaal verleden. Maar wat bedoelen we eigenlijk met Indisch zwijgen? En hoe verhoud je je tot een verleden dat getekend is door zwijgzaamheid?

Datum
Donderdag 23 feb 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25