© Stephan Vanfleteren

De Staat van de Europese Literatuur: Alicja Gescinska

Op 22 mei om 20.00 uur spreekt Alicja Gescinska de vijfde Staat van de Europese Literatuur uit. De Staat van de Europese Literatuur is een jaarlijkse lezing door een vooraanstaande auteur of dichter van internationale faam over de staat van de literatuur en van Europa vanuit het perspectief van de literatuur.

Klik hier om je aan te melden voor het evenement.

Wat is Europese literatuur? Bestaat er zoiets als ‘the great European novel’, naar analogie met de VS? Moet een Europese roman geschreven zijn door een Europeaan? Of volstaat het dat zo’n roman zich op het oude continent afspeelt? En wie zijn de huidige en vroegere mastodonten van de Europese literatuur? Een antwoord op al die vragen kan erg verschillend en zelfs tegenstrijdig zijn. Maar wat als een paal boven water staat, is dat er van Europese literatuur geen sprake zou zijn zonder het genereuze werk van vertalers, die hun tijd en eigen taalvaardigheid ten dienste stellen van ons allen, als lezers. Deze lezing is een kleine ode aan de immense waarde van vertalers. Zij vertalen niet louter woorden, zij vertalen werelden. Ze zijn een verbindende kracht in onze continentale lappendeken van talen en culturen. Ze brengen het verre dichtbij, ze maken het vreemde vertrouwd. Zo zorgen ze voor meer begrip en verstandhouding op het Europese continent, over al onze verschillen heen. Vertalers zijn de literaire bruggenbouwers van Europa.

Na de lezing zal Alicja Gescinska in gesprek gaan met de Vlaamse schrijver, dichter, essayist en vertaler Erwin Mortier. Schrijver en literatuurcriticus Margot Dijkgraaf zal het gesprek leiden.

Over de sprekers

Alicja Gescinska vluchtte in 1988 met haar vader en moeder uit het communistische Polen naar het Belgische Lede. De Pools-Belgische filosoof, schrijver en tv-maker werd in 2011 bekend met De verovering van de vrijheid, waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Sindsdien schrijft Gescinska ook essays, opiniestukken en recensies en werd ze lid van het Filosofisch elftal van het dagblad Trouw. In 2016 verscheen haar eerste roman, Een soort van liefde, en begon ze haar medewerking aan het Belgische levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voert met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. In 2022 werd Gescinska koninklijk onderscheiden als Commandeur in de Leopoldsorde.

Erwin Mortier is schrijver en dichter van onder meer de romans Marcel (1999), Godenslaap (2008, bekroond met de AKO Literatuurprijs), Gestameld Liedboek. Moedergetijden (2011, bekroond met de Prix du Meilleur Livre Etranger). Voor zijn debuutbundel Vergeten Licht (2000) ontving hij de C.Buddingh’-prijs. Naast romans en poëzie schrijft hij ook essays en toneelteksten. Recent publiceerde hij Glorie en Heerlijkheid. Eindelijk ook verhalen enLiefde. Een kleine filosofie van grote emoties.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2009 werd zij benoemd tot Chevalier de la Légion d’Honneur, en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar recentste boek is In de voetsporen van mijn grootvader (Atlas Contact).

Gerelateerde programma’s
31 05 23
The State of European Literature: Fatma Aydemir

Tonight, Fatma Aydemir, a major voice in German literature, will deliver the fourth State of European Literature. The State of European Literature is an annual lecture delivered by a renowned author or poet of international stature, about the state of literature and the state of Europe through the perspective of literature.

Datum
Woensdag 31 mei 2023 20:00 uur
Locatie
Agnietenkapel
16 06 22
‘Pour une autre Europe’
The State of European Literature

Renowned writer Alain Mabanckou will deliver the third State of European Literature, under the title ‘Pour une autre Europe’ (‘For a different Europe’). The State of European Literature is an annual lecture delivered by a renowned author or poet of international stature, about the state of literature and the state of Europe through the perspective of literature.

Datum
Donderdag 16 jun 2022 19:30 uur
Locatie
Agnietenkapel