De Socratesbeker 2024 – Live in Kunststof

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens een speciale uitzending van Kunststof, live aan het Spui, reiken we de prijs uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Sinds 2002 reikt Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks de Socratesbeker uit. Op de shortlist van dit jaar staan Trots van Martha Claeys, Doe zelf normaal van Maxim Februari, Limitarisme van Ingrid Robeyns, Nieuwe lichamelijkheid van Jenny Slatman en Schoonheid van Stéphane Symons. Vanavond worden zij in een speciale editie van Radio 1-programma Kunststof geïnterviewd door Andrew Makkinga, waarna wij van de jury zullen horen wie dit jaar met de prijs naar huis gaat.

Over de genomineerden

Martha Claeys is filosofe. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.

Maxim Februari is schrijver, jurist en filosoof. Hij is de auteur van romans (Klont en De literaire kring), essays en columns. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre, en in 2018 de J.H. Heldringprijs voor columnistiek. Hem is eveneens de P.C. Hooft-prijs 2020 toegekend.

Ingrid Robeyns is econoom en filosoof, en als hoogleraar Ethiek van Instituties verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in Cambridge bij Amartya Sen en is de grondlegger van het limitarisme.

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Haar onderzoek bestaat uit filosofisch-antropologische analyses van lichamelijkheid in kunst, expressie en medische praktijken. Zij publiceerde onder meer Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit en vertaalde werk van Merleau-Ponty. Voor haar werk ontving ze een VIDI- en een VICI-beurs.

Stéphane Symons is als hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zijn onderzoeksdomein is de negentiende- en twintigste-eeuwse esthetica en cultuurfilosofie.

Over de jury

Pieter Pekelharing (juryvoorzitter en docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam), Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack), Alexandra van Ditmars (redacteur Filosofie Magazine), Laura Molenaar (freelance journalist voor andere dagblad Trouw) en Khadija al Mourabit (bestuurslid bij SWIP-NL en jurylid van de Hypatia-prijs)

Gerelateerde programma’s
12 04 23
De Socratesbeker 2023 – Live in Kunststof

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens een speciale uitzending van Kunststof, live aan het Spui, reiken we de prijs uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Datum
Woensdag 12 apr 2023 19:00 uur
Locatie
SPUI25
23 04 22
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2022

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens de Maand van de Filosofie horen wij welk werk wordt bekroond met de Socratesbeker 2022.

Datum
Zaterdag 23 apr 2022 16:00 uur
Locatie
Aula
21 06 20
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2020

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens een feestelijke Zoom-sessie in de Maand van de Filosofie reiken wij de Socratesbeker uit.

Datum
Zondag 21 jun 2020 20:00 uur
Locatie
Online