Halie West, unsplash
Waarom meer verdeeldheid leidt tot minder welvaart voor (bijna) iedereen

De prijs van ophef

Ophef zaait twijfel en leidt onze aandacht af van waar het écht over zou moeten gaan, en als strategie vergroot het ongelijkheid. Waarom lijkt het zo moeilijk om de welvaart eerlijk te verdelen, en hoe kan dit beter? Daarover spreken we naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek De prijs van ophef met bestuurskundige en bestsellerauteur Hendrik Noten. 

In de bestseller Fantoomgroei legde Hendrik Noten met Sander Heijne de scheve verdeling van economische groei bloot. In dit nieuwe boek onderzoekt Noten waarom het zo moeilijk is om onze welvaart eerlijk te verdelen. Hij ontrafelt hoe beeldvorming ons tegenwerkt: de ene ophef volgt de andere op. Dat is geen toevalligheid, maar het resultaat van een bewuste strategie. Daarmee wordt een kleine groep gediend, maar de gewone burger betaalt de prijs. Voor steeds meer mensen komen basisvoorwaarden als een betaalbare woning, goed onderwijs en een gevulde koelkast onder druk te staan. Toch is er hoop: als we elkaar vinden op basis van gedeelde belangen, kunnen we zorgen voor een land waarin ieders welzijn telt. 

Over de sprekers

Hendrik Noten is bestuurskundige en onderzoeker bij FNV. Met Sander Heijne schreef hij de bestseller Fantoomgroei, waarvan meer dan 50.000 exemplaren van zijn verkocht, en maakt hij de podcast Radio Vrij Nederland (voorheen BV Nederland).

Julia Wouters is politicoloog en publicist. Elf jaar lang zat ze, als rechterhand van Lodewijk Asscher, bovenop de macht als politiek adviseur en speechschrijver. Ze schreef het boek De Zijkant van de Macht en maakt de podcast De Spindoctors.

Mariëtte Patijn is sinds 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA.  Zij was geruime tijd bestuurder van de FNV en daarna projectleider schijnconstructies bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Haar specialisaties zijn arbeidsmigratie, arbeid en inkomensbeleid.

Sander Heijne is hoofdredacteur van Vrij Nederland. Eerder werkte hij als onderzoeksjournalist voor onder meer de Volkskrant, de Correspondent en BNNVARA. Hij schreef de bestsellers Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u en Fantoomgroei met Hendrik Noten, met wie hij ook de wekelijkse podcast Radio Vrij Nederland (voorheen BV Nederland) maakt.

Marcella van der Kruk is uitgever non-fictie & Business Contact. Ze studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds 2015 bij uitgeverij Atlas Contact. Ook is ze bestuurslid van Pen Nederland.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 09 25
Over poëzie, Tata Steel, AI en gezin
Met wie spreek ik?

In poëzie zijn eeuwenlang anderen aangeroepen. Denk aan de muze, God, de afwezige geliefde, of de natuur. Maar hoe richt je je tot een vervuilende fabriek? Of tot de oligarchen die nieuwe technologieën op ons loslaten? In Huishoudboekje van de verborgen dingen van Maarten van der Graaff gaat een dichter in gesprek met een vorm van kunstmatige intelligentie, die de rol van Tata Steel speelt. Vanavond denken wij vanuit deze bundel over aansprakelijkheid en aanspreekbaarheid in het bijzonder als het gaat over klimaatontwrichting  

Datum
Woensdag 3 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25