op zoek naar vergeten familiebezit en de betekenis van herinneringen

‘De nalatenschap’

In De nalatenschap (Thomas Rap) doet de Amerikaanse schrijver Menachem Kaiser verslag van zijn zoektocht naar een huis dat voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn Joodse familie toebehoorde. Tijdens dit programma gaat de auteur in gesprek met Sander Pleij en George Blaustein over zijn boek en de reis die de auteur heeft afgelegd.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

Als Menachem Kaiser besluit om een huis terug te vorderen dat ooit aan zijn Joodse familie toebehoorde, weet hij niet waar hij aan begint. Zijn grootvader, die de Holocaust overleefde en na de oorlog naar Amerika emigreerde, beet zich decennialang stuk op deze missie. Menachem pakt diens levenswerk op en reist af naar de Poolse stad Sosnowiec, waar hij de hulp inroept van een advocaat die ‘The Killer’ wordt genoemd. Daar ontdekt hij dat een neef van zijn grootvader door de nazi’s als slavenarbeider te werk werd gesteld bij de bouw van een omvangrijk tunnelcomplex. Het dagboek dat deze Abraham heeft nagelaten, geniet een cultstatus onder Polen die in het geheim de tunnels afstropen op zoek naar achtergebleven nazischatten. Zijn afdaling in het verleden brengt Menachem dichter bij de grootvader die hij nooit heeft gekend, maar confronteert hem ook met vragen die verder reiken dan zijn persoonlijke missie. Wat houdt nalatenschap eigenlijk in? Kunnen herwonnen eigendommen familiebanden herstellen? Wat is de betekenis van familie en herinnering? En vooral: hoe kun je recht doen aan het verleden?

Over de sprekers

Menachem Kaiser studeerde Creatief Schrijven aan de Universiteit van Michigan. Zijn werk wordt onder meer gepubliceerd in The Wall Street Journal en The AtlanticDe nalatenschap is zijn eerste boek.

George Blaustein is docent American Studies and History aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn essays en recensies verschenen in N+1, NewYorker.com, The New RepublicVrij NederlandDe Groene Amsterdammer, en in Amerikastudien/American Studies: A Quarterly. Hij is redacteur van het onlangs opgerichte The European Review of Books.

Sander Pleij werkte tien jaar bij De Groene Amsterdammer en tien jaar bij Vrij Nederland. Hij won diverse journalistieke prijzen. Hij is redacteur van het onlangs opgerichte The European Review of Books.

Gerelateerde programma’s
04 05 21
Verhalen over vooroorlogse bewoners
Joodse huizen

De belangstelling voor het joodse leven van alledag, dat nagenoeg volledig vernietigde deel van onze samenleving, is groeiende. De boekenreeks Joodse huizen. Verhalen over vooroorlogse bewoners reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Voorafgaand aan de Dodenherdenking wordt voorgelezen uit het nieuwe deel.

Datum
Dinsdag 4 mei 2021 19:00 uur
Locatie
Online
28 01 21
Interview met Arnon Grunberg
Joodse literatuur en het naoorlogse Europa

Aan de vooravond van de internationale conferentie ‘The Politics of Jewish Literature and the Making of Post-War Europe’ spreken we met schrijver Arnon Grunberg over de rol die vormen van joodse literatuur hebben gespeeld in het heruitvinden van Europa’s zelfbeeld na 1945.

Datum
Donderdag 28 jan 2021 16:00 uur
Locatie
Online