Feestelijke lancering Madame de Staëlfonds

De literaire salon 2.0

Meer creatief talent op haar podium, met deze ambitie richtte SPUI25 begin 2024 het Madame de Staëlfonds op, genoemd naar de vooruitstrevende Frans-Zwitserse schrijver, essayist en filosoof die invloedrijke literaire salons bestierde in Parijs en het Zwitserse Coppet. Vanmiddag lanceren wij dit fonds tijdens ‘De literaire salon 2.0’. Met bijdragen van: Maarten Asscher, Margot Dijkgraaf, Marita Mathijsen, Peter-Paul Verbeek en Nadia de Vries.

Met het Madame de Staëlfonds, ondergebracht bij het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF), hoopt SPUI25 haar programmering de komende jaren te verrijken met literaire, muzikale, theatrale en anderszins creatieve bijdragen. Tijdens deze literaire salon 2.0 leren wij onder meer over de uitzonderlijke brille van Germaine de Staël, de synergie tussen de wetenschap en de kunsten en de noodzakelijke herwaardering van de literaire salon.

In haar tijd bracht Madame de Staël de crème de la crème van de Europese schrijvers, denkers en politici samen om te debatteren over literatuur, politiek, kunst en samenleving. Zo bevorderde zij het intellectuele debat op het snijvlak van wetenschap, kunst en samenleving. SPUI25 ziet in haar een lichtend voorbeeld. Bezoekers van deze lancering zijn van harte uitgenodigd het Madame de Staëlfonds eenmalig of structureel te steunen. Liefhebbers hebben daarnaast de mogelijkheid Staëlgenoot te worden; voor deze betrokken donateurs organiseert SPUI25 tweemaal per jaar een exclusieve bijeenkomst.

Lees hier meer over het Madame de Staëlfonds en het Staëlgenootschap.

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 06 24
De Rapaille Partij: de wonderlijke geschiedenis van een politiek randverschijnsel

Het provocerende optreden van de verschillende Rapaille Partijen in het interbellum vormt een uniek verschijnsel in de Nederlandse politieke geschiedenis. Op basis van uitvoerig bronnenonderzoek beschrijft Robin te Slaa in zijn nieuwe boek de rumoerige geschiedenis van de oorspronkelijke Rapaille Partij en haar navolgers. Hij onderzoekt de uiteenlopende invloeden hierop, zoals anarchisme, dadaïsme, futurisme en fascisme. Vanavond gaat hij over zijn bevindingen in gesprek.

Datum
Maandag 3 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 05 24
Challenging discriminatory algorithms through legal means
The Meta Case

Is Facebook potentially violating Dutch equality laws? In this event, leading up to a hearing of the case before the Netherlands Institute for Human Rights against digital giant Meta, we delve into the origins of this Meta Case and engage in a broader conversation about how technological developments can reflect, identify, and address societal issues such as sexism, racism, and other types of discrimination.

Datum
Woensdag 29 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25