De Indische doofpot
Waarom zijn Nederlandse soldaten nooit vervolgd voor de oorlogsmisdaden die ze tussen 1945 en 1949 pleegden in toenmalig Nederlands-Indië? We onderzoeken deze kwestie met Maurice Swirc, die in zijn nieuwe boek de Nederlandse oorlogsmisdaden vanuit historisch-juridisch perspectief beschouwt.
Let op, dit programma is alleen online te volgen
Tijdens onderzoek voor De Groene Amsterdammer stuitte Maurice Swirc op documenten (met de status ‘zeer geheim’), die laten zien dat de hoogste militaire leiding en de regering in Den Haag door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot stopten. Dit gebeurde onder meer door klokkenluiders te negeren en te intimideren, bewijsmateriaal te vernietigen, onafhankelijk onderzoek te traineren. De constructie van de Verjaringswet moest de vervolging van deze oorlogsmisdaden definitief onmogelijk maken.
De Indische doofpot is het eerste boek over Nederlandse oorlogsmisdaden dat is geschreven vanuit een historisch-juridische invalshoek. Maurice Swirc, die voor zijn onderzoek tal van nieuwe bronnen raadpleegde, laat gedetailleerd zien hoe groot de impact van de Indische doofpot was op onze rechtsstaat. Tijdens deze middag gaat historicus en schrijver Jaap Cohen met Swirc in gesprek over zijn bevindingen.
Over de sprekers
Maurice Swirc is onderzoeksjournalist. Hij is gespecialiseerd in mensenrechten en rechtshistorische onderwerpen. Hij schrijft voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. In 2010 verscheen het lovend ontvangen Altijd Mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen.
Jaap Cohen is historicus en schrijver. Hij verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis (en andersom) en publiceert daarover in uiteenlopende boeken, kranten en tijdschriften. In 2015 promoveerde hij cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis (Querido). Momenteel werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh.