De Indische doofpot

Waarom zijn Nederlandse soldaten nooit vervolgd voor de oorlogsmisdaden die ze tussen 1945 en 1949 pleegden in toenmalig Nederlands-Indië? We onderzoeken deze kwestie met Maurice Swirc, die in zijn nieuwe boek de Nederlandse oorlogsmisdaden vanuit historisch-juridisch perspectief beschouwt.

Let op, dit programma is alleen online te volgen

Tijdens onderzoek voor De Groene Amsterdammer stuitte Maurice Swirc op documenten (met de status ‘zeer geheim’), die laten zien dat de hoogste militaire leiding en de regering in Den Haag door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot stopten. Dit gebeurde onder meer door klokkenluiders te negeren en te intimideren, bewijsmateriaal te vernietigen, onafhankelijk onderzoek te traineren. De constructie van de Verjaringswet moest de vervolging van deze oorlogsmisdaden definitief onmogelijk maken.

De Indische doofpot is het eerste boek over Nederlandse oorlogsmisdaden dat is geschreven vanuit een historisch-juridische invalshoek. Maurice Swirc, die voor zijn onderzoek tal van nieuwe bronnen raadpleegde, laat gedetailleerd zien hoe groot de impact van de Indische doofpot was op onze rechtsstaat. Tijdens deze middag gaat historicus en schrijver Jaap Cohen met Swirc in gesprek over zijn bevindingen.

Over de sprekers

Maurice Swirc is onderzoeksjournalist. Hij is gespecialiseerd in mensenrechten en rechtshistorische onderwerpen. Hij schrijft voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. In 2010 verscheen het lovend ontvangen Altijd Mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen.

Jaap Cohen is historicus en schrijver. Hij verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis (en andersom) en publiceert daarover in uiteenlopende boeken, kranten en tijdschriften. In 2015 promoveerde hij cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis (Querido). Momenteel werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh.

Gerelateerde programma’s
25 11 24
Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?

In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?

Datum
Maandag 25 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 06 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Donderdag 20 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25