De heilige natuur
Gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis is de natuur als heilig beschouwd en geloofden we dat God of de goden alomtegenwoordig waren in de natuur. Nu leven we in een klimaatcrisis. Wat is er veranderd in onze omgang met de natuur? En kunnen we het tij nog keren? De Britse auteur Karen Armstrong spreekt in de Vondelkerk over de wezenlijke verbinding van de mens met de natuur, naar aanleiding van haar nieuwe boek De heilige natuur (Querido Facto), en gaat hierna in gesprek met schrijver Marjolijn van Heemstra.
Let op! Locatie: Vondelkerk, Vondelstraat 120
Toen de westerse mens in de zeventiende eeuw God en de natuur van elkaar scheidde, was dat méér dan een breuk met duizenden jaren van verworven wijsheid en ervaring: het verwerd tot de rechtvaardiging om de omgeving te plunderen en de mens op een destructieve manier boven de natuur te plaatsen. Karen Armstrong stelt dat het niet volstaat om ons gedrag te veranderen, willen we de milieuramp afwenden: we moeten anders leren denken en voelen over onze natuurlijke omgeving. Zij is ervan overtuigd dat ons religieus erfgoed ons kan leren hoe we de spirituele band met de natuur kunnen herstellen, zeker als we breder kijken naar alle wereldgodsdiensten. Kan de mens een andere manier van denken en voelen ontwikkelen om opnieuw contact te maken met de natuur?
De voertaal van dit programma is Engels.
SPUI25 bestaat 15 jaar!
Ter gelegenheid van ons jubileum nodigen we gedurende heel 2022 bijzondere internationale gasten uit om hun licht te laten schijnen over actuele problemen en fenomenen. Karen Armstrong, die met de lezing ‘The Substance of Things Unseen in Science, Art and Religion’ in 2010 ons seizoen opende, trapt vanavond af!
Over de sprekers
Karen Armstrong is een van de meest vooraanstaande schrijvers op het gebied van religie en aanverwante onderwerpen. Haar werk is vertaald in veertig talen en omvat internationale bestsellers als Een geschiedenis van God, De strijd om God, Islam, De kwestie God en Compassie. Ze ontving diverse onderscheidingen, en is onder meer eredoctor aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Marjolijn van Heemstra (moderator) is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Eerder studeerde zij theologie met als doel conflictbemiddelaar te worden. Met haar dichtbundels en romans won ze verschillende literaire prijzen en haar laatste roman werd in acht landen vertaald. Haar meest recente dichtbundel is Reistijd, bedtijd, ijstijd (Das Mag 2020). Voor haar laatste non-fictieboek In lichtjaren heeft niemand haast (Das Mag 2021) boog ze zich over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Sinds 2021 is Van Heemstra Stadsdichter van Amsterdam.