De Groote Vrede
Terwijl Europa opnieuw wordt geconfronteerd met verdeeldheid en geopolitieke spanningen, laat Wim de Wagt in zijn nieuwe boek De Groote Vrede zien dat het ideaal van samenwerking en eenheid veel oudere wortels heeft dan vaak wordt gedacht, zeker ook in Nederland. Vanavond gaat hij in gesprek over zijn bevindingen.
Tussen 1914 en 1948 ontstonden in Nederland en daarbuiten ideeën over een Europese gemeenschap die oorlog moest voorkomen en vrijheid, recht en economische samenwerking moest bevorderen. Wim de Wagt vertelt het verhaal van deze vroege Europese beweging aan de hand van politici, juristen, schrijvers en activisten die op zoek gingen naar nieuwe vormen van internationale samenwerking. Nederland speelde daarin, vaker dan bekend, een actieve en soms leidende rol. De dilemma’s van toen — protectionisme, gesloten grenzen, opkomend autoritarisme — zijn die van nu. De Groote Vrede biedt een historisch perspectief dat het actuele debat over Europa verdiept en verrijkt.
Over de sprekers
Wim de Wagt is kunsthistoricus, journalist en schrijver. Hij promoveerde in de architectuurgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven en publiceerde over architectuur, kunst, Joodse geschiedenis en Europa in het interbellum.
Guido van Hengel is schrijver, historicus en auteur van onder meer Roedel (2021) en De zieners. Toekomstvisioenen uit een verloren Europa (2018). Hij is gespecialiseerd in Europa als idee en constructie, de cultuur van de Balkan, en de Eerste Wereldoorlog. Hij promoveerde in 2016, werkt als docent essayistiek en is hoofdredacteur van de Nederlandse Boekengids.
Marc Beerens is uitgever Geschiedenis en Filosofie bij Boom Uitgevers.