Nederlandse voorvechters van een verenigd Europa 1914-1948

De Groote Vrede

Terwijl Europa opnieuw wordt geconfronteerd met verdeeldheid en geopolitieke spanningen, laat Wim de Wagt in zijn nieuwe boek De Groote Vrede zien dat het ideaal van samenwerking en eenheid veel oudere wortels heeft dan vaak wordt gedacht, zeker ook in Nederland. Vanavond gaat hij in gesprek over zijn bevindingen.  

Tussen 1914 en 1948 ontstonden in Nederland en daarbuiten ideeën over een Europese gemeenschap die oorlog moest voorkomen en vrijheid, recht en economische samenwerking moest bevorderen. Wim de Wagt vertelt het verhaal van deze vroege Europese beweging aan de hand van politici, juristen, schrijvers en activisten die op zoek gingen naar nieuwe vormen van internationale samenwerking. Nederland speelde daarin, vaker dan bekend, een actieve en soms leidende rol. De dilemma’s van toen — protectionisme, gesloten grenzen, opkomend autoritarisme — zijn die van nu. De Groote Vrede biedt een historisch perspectief dat het actuele debat over Europa verdiept en verrijkt. 

Over de sprekers

Wim de Wagt is kunsthistoricus, journalist en schrijver. Hij promoveerde in de architectuurgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven en publiceerde over architectuur, kunst, Joodse geschiedenis en Europa in het interbellum. 

Guido van Hengel is schrijver, historicus en auteur van onder meer Roedel (2021) en De zieners. Toekomstvisioenen uit een verloren Europa (2018). Hij is gespecialiseerd in Europa als idee en constructie, de cultuur van de Balkan, en de Eerste Wereldoorlog. Hij promoveerde in 2016, werkt als docent essayistiek en is hoofdredacteur van de Nederlandse Boekengids. 

Marc Beerens is uitgever Geschiedenis en Filosofie bij Boom Uitgevers.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25