Cover De Correspondent in Amerika2
Hoe een start-up de journalistiek wil vernieuwen

De Correspondent in Amerika

In 2017 verhuisden de oprichters van De Correspondent, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth, naar New York om de Amerikaanse markt te veroveren. Journalist Leendert van der Valk volgde de oprichters en nam een kijkje achter de schermen. In zijn boek De Correspondent in Amerika laat hij zien hoe de start-up de journalistiek wil vernieuwen. Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie, waar Leendert van der Valk in gesprek gaat met de oprichters van De Correspondent.

In een land waar de president journalisten ‘vijanden van het volk’ noemt, wil The Correspondent het vertrouwen van de lezers winnen met ‘radicaal ander nieuws’. Het initiatief wordt gesteund door Amerikaanse denkers, activisten en beroemdheden, en moet méér worden dan een online publicatie. The Correspondent wil niet concurreren met de traditionele pers, maar met social-mediaplatforms als Twitter en Facebook. Maar Amerika is geen Nederland en 2017 is geen 2013, toen er nog geen debat over fake news of filterbubbels was, en geen president die kritische journalisten afschilderde als de vijand.

Is de wereld inderdaad klaar voor ‘radicaal ander nieuws’? Hoe dient kwaliteitsjournalistiek te overleven in tijden van nepnieuws, filterbubbels en polarisatie? Hierover spreken we met Leendert van der Valk, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth. Na afloop zal het eerste exemplaar van De Correspondent in Amerika overhandigd worden aan het oprichtersduo.

Over de sprekers

Leendert van der Valk is journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Rob Wijnberg is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof en publicist. Wijnberg studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ernst-Jan Pfauth is een Nederlandse journalist en ondernemer. Samen met Rob Wijnberg richtte hij De Correspondent op.

Alexander Pleijter (moderator) is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

Gerelateerde programma’s
26 09 24
The effectiveness of psychoanalysis today

What is the place of psychoanalysis in facing human suffering, in the context of the current discontents in civilization? More than a century after its invention by Freud, an attempt was made to return to Lacan’s formula that defines psychoanalysis as a therapy unlike any other.

Datum
Donderdag 26 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 04 24
Rampen in Nederland: een geschiedenis

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Watersnoodramp (1953), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd. Waar putten ze hoop uit, waar vechten ze tegen? En hoe hebben rampen de Nederlandse samenleving veranderd?

Datum
Dinsdag 9 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur