Cover De Correspondent in Amerika2
Hoe een start-up de journalistiek wil vernieuwen

De Correspondent in Amerika

In 2017 verhuisden de oprichters van De Correspondent, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth, naar New York om de Amerikaanse markt te veroveren. Journalist Leendert van der Valk volgde de oprichters en nam een kijkje achter de schermen. In zijn boek De Correspondent in Amerika laat hij zien hoe de start-up de journalistiek wil vernieuwen. Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie, waar Leendert van der Valk in gesprek gaat met de oprichters van De Correspondent.

In een land waar de president journalisten ‘vijanden van het volk’ noemt, wil The Correspondent het vertrouwen van de lezers winnen met ‘radicaal ander nieuws’. Het initiatief wordt gesteund door Amerikaanse denkers, activisten en beroemdheden, en moet méér worden dan een online publicatie. The Correspondent wil niet concurreren met de traditionele pers, maar met social-mediaplatforms als Twitter en Facebook. Maar Amerika is geen Nederland en 2017 is geen 2013, toen er nog geen debat over fake news of filterbubbels was, en geen president die kritische journalisten afschilderde als de vijand.

Is de wereld inderdaad klaar voor ‘radicaal ander nieuws’? Hoe dient kwaliteitsjournalistiek te overleven in tijden van nepnieuws, filterbubbels en polarisatie? Hierover spreken we met Leendert van der Valk, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth. Na afloop zal het eerste exemplaar van De Correspondent in Amerika overhandigd worden aan het oprichtersduo.

Over de sprekers

Leendert van der Valk is journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Rob Wijnberg is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof en publicist. Wijnberg studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ernst-Jan Pfauth is een Nederlandse journalist en ondernemer. Samen met Rob Wijnberg richtte hij De Correspondent op.

Alexander Pleijter (moderator) is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

Gerelateerde programma’s
30 04 21
Refugees and Religion

The complex role of religion in the flight and accommodation of refugees is often overlooked or narrowed down to questions about the presumed backwardness of religious conflict or moral superiority of a welcoming culture. With the editors of Refugees and Religion we discuss the issue of religion from a broader, comparative and historical perspective, understanding religious refugees as an integral part of the modern world.

Datum
Vrijdag 30 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
01 12 20
Afro-Nederlandse verkenningen #3
De constructie van ras binnen Europese rechtssystemen

Hoe interacteren Afro-Nederlandse ervaringen en het Nederlands recht? Nawal Mustafa onderzoekt het sociaal construct ras in Nederlandse rechtszaken. Zij vergelijkt de Nederlandse situatie met de Britse en presenteert een Afro-Europese ervaring met Europese rechtssystemen.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 20:00 – 21:00
Locatie
Online
18 11 20
Van publicatiemachines tot overwerkte alleskunners?
Erkennen en waarderen

Hoe creëren we een wetenschap waarin diverse talenten worden erkend en gewaardeerd? En hoe doen we dit op een objectieve en eerlijke manier?

Datum
Woensdag 18 nov 2020 13:00 – 14:30
Locatie
Online