Cover De Correspondent in Amerika2
Hoe een start-up de journalistiek wil vernieuwen

De Correspondent in Amerika

In 2017 verhuisden de oprichters van De Correspondent, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth, naar New York om de Amerikaanse markt te veroveren. Journalist Leendert van der Valk volgde de oprichters en nam een kijkje achter de schermen. In zijn boek De Correspondent in Amerika laat hij zien hoe de start-up de journalistiek wil vernieuwen. Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie, waar Leendert van der Valk in gesprek gaat met de oprichters van De Correspondent.

In een land waar de president journalisten ‘vijanden van het volk’ noemt, wil The Correspondent het vertrouwen van de lezers winnen met ‘radicaal ander nieuws’. Het initiatief wordt gesteund door Amerikaanse denkers, activisten en beroemdheden, en moet méér worden dan een online publicatie. The Correspondent wil niet concurreren met de traditionele pers, maar met social-mediaplatforms als Twitter en Facebook. Maar Amerika is geen Nederland en 2017 is geen 2013, toen er nog geen debat over fake news of filterbubbels was, en geen president die kritische journalisten afschilderde als de vijand.

Is de wereld inderdaad klaar voor ‘radicaal ander nieuws’? Hoe dient kwaliteitsjournalistiek te overleven in tijden van nepnieuws, filterbubbels en polarisatie? Hierover spreken we met Leendert van der Valk, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth. Na afloop zal het eerste exemplaar van De Correspondent in Amerika overhandigd worden aan het oprichtersduo.

Over de sprekers

Leendert van der Valk is journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Rob Wijnberg is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof en publicist. Wijnberg studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ernst-Jan Pfauth is een Nederlandse journalist en ondernemer. Samen met Rob Wijnberg richtte hij De Correspondent op.

Alexander Pleijter (moderator) is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25