De clan van Orbán

Hij is Europa’s langstzittende en meest omstreden regeringsleider: Viktor Orbán, premier van Hongarije. Vijand van Europa’s progressief-liberalen, vriend van Poetin en van extreemrechtse avonturiers op de Balkan en in de polder. Orbán belichaamt de westerse politieke crisis, stelt Tijn Sadée in zijn nieuwe boek De clan van Orbán. Vanavond gaat hij in gesprek met Krisztina Lajosi-Moore, Stéphane Alonso en Matthijs Lok.

Sinds 2001 volgt Europa-correspondent Tijn Sadée de Hongaarse premier op de voet. Voor De clan van Orbán bundelde Sadée zijn ervaringen en sprak hij met Orbáns politieke vrienden en vijanden, in Boedapest en in Brussel. Het boek werd een portret van een autocraat die het politieke debat in Europa nog jaren zal bepalen.

Sadée beschrijft hoe in Orbáns politieke verdienmodel de zondebok onontbeerlijk is, en hoe zijn geoliede propagandamachine telkens een nieuwe introduceert: Soros, de kosmopoliet, de migrant, de genderactivist of de bemoeizuchtige eurocraat. Orbán en zijn clan worden verdacht van grootschalige fraude met het geld van de Europese belastingbetaler. Mainstreampolitiek en -journalistiek krijgen nauwelijks vat op hem. Ondertussen bouwt hij aan zijn – zoals hij het zelf noemt – ‘illiberale’ samenleving, die steeds meer Europeanen aantrekt.

Over de sprekers

Tijn Sadée reist al ruim twintig jaar als correspondent door Europa voor onder meer NRC, NPO Radio 1 en VPRO. Hij woonde vanaf 2001 in Boedapest, vanaf 2009 in Brussel, en sinds 2021 reist hij tussen beide landen. In 2021 publiceerde hij, met Bert van Slooten, Het Brusselse moeras.

Krisztina Lajosi-Moore is cultuurhistoricus en als universitair docent moderne Europese cultuur verbonden aan de afdeling Europese Studies van de UvA. Haar onderzoeksgebied is (trans)nationalisme, met een speciale focus op het snijvlak van cultuur, geschiedenis, media en politiek gedachtegoed.

Stéphane Alonso is sinds eind 2022 chef van de buitenlandredactie van NRC. Hij zat voor de krant tweemaal in het buitenland, in Polen en als EU-correspondent in Brussel. Over zijn tijd in Warschau schreef hij het boek Nog is Polen niet verloren.

Matthijs Lok (moderator) is universitair docent Moderne Europese Geschiedenis bij de afdeling Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in maart 2023 het boek Europe against Revolution bij Oxford University Press. Andere recente werken zijn Eurocentrism in European History and Memory (AUP), The Politics of Moderation (Palgrave) en Cosmopolitan Conservatism (Brill).

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25