De briefwisseling tussen Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot

Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot ontmoetten elkaar in 1968 en dat markeert het startpunt van een intensieve briefwisseling en warme vriendschap die aanhield tot de dood van Van Oorschot in 1987. Deze avond vieren we de publicatie van deze briefwisselingen met Merijn de Boer, Dieuwertje Mertens, Désanne van Brederode en Lodewijk Verduin (moderator). 

Wat begon als een (zakelijke) correspondentie tussen een jonge schrijver en een roemruchte uitgever ontwikkelde zich tot een hartstochtelijke en intieme vriendschap die zijn weerslag vindt in meer dan 300 brieven waarin beider temperamenten onverbloemd tot uiting komen. Soms liefdevol, soms scherp polemisch schreven ze elkaar over de ups en downs van het literaire leven, waardoor uiteindelijk een uitbundige kroniek van de Nederlandse en Vlaamse letteren ontstond. De brieven vormen een overvloedige bron over leven en werk van deze twee fenomenale briefschrijvers. Hierover gaan Merijn de Boer, Dieuwertje Mertens en Désanne van Brederode deze avond met elkaar in gesprek onder leiding van moderator Lodewijk Verduin, die deze brieven bezorgde.  

Over de sprekers

Merijn de Boer is schrijver. Zijn roman De Saamhorigheidsgroep stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en won de BNG Bank Literatuurprijs en De Inktaap. Hij publiceerde daarnaast twee verhalenbundels en de romans De nacht en ’t Jagthuys en in 2023 het lovend besproken Het Surinamedagboek. In Trouw schrijft hij wekelijks een populaire column over zijn gezinservaringen in het buitenland.

Désanne van Brederode is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder meer de romans Ave verum corpus, Hart in hart, Wonderlamp en De tas, en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2022 verscheen haar lovend ontvangen roman Zielland. Dit jaar verscheen haar essay Hoe het vuur te redden.

Dieuwertje Mertens debuteerde in 2023 met de roman Moeders. Heiligen, waarin ze laat zien hoe de mythes over het moederschap van de heilige maagd Maria doorwerken tot op de dag van vandaag. Eerder bracht ze verschillende Nederlandse poëziebloemlezingen uit, waaronder Dichters uit de bundel (2008, i.sm. Chrétien Breukers). Sinds 2009 werkt ze als freelance literatuurcriticus en journalist voor onder meer Het ParoolVrij Nederland en Trouw. Ook maakte ze een aantal podcastdocumentaires voor VPRO, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). Regelmatig is ze als moderator en interviewer op het podium te vinden.

Lodewijk Verduin (moderator) is wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universität zu Köln. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene AmsterdammerDe StandaardHollands Maandblad en De Gids. Hij schreef de monografie Eenzaamheid in eindeloos meervoud. Het oeuvre van Jeroen Brouwers (2021) en werkt momenteel aan een biografie van Nanne Tepper.

Gerelateerde programma’s
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 12 24
Voltaire lezing
Traîtrise et universalisme. Peut-on penser l’universalité dans le monde dit « arabe » ?

Comment penser contre le communautaire ? Comment penser contre soi et les siens ? L’intellectuel et artiste d’origine arabe pose une question qui ne se pose plus depuis longtemps pour l’intellectuel occidental : est-on un traître ? Qu’est-ce que l’universalisme pour « l’Arabe » et le musulman ? Peut-on sortir du décolonial sans reniements ? Comment un écrivain ou un intellectuel d’origine arabe, perçu comme tel, peut-il s’exprimer en Occident ? Quels sont les risques ? Quelle est la légitimité ?   

Datum
Vrijdag 13 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 12 24
The Tech Coup

Over the past decades, under the cover of innovation’, technology companies have successfully resisted regulation and have even begun to seize power from governments themselves. Facial recognition firms track citizens for police surveillance. Cryptocurrency has wiped out the personal savings of millions and threatens the stability of the global financial system. Spyware companies sell digital intelligence tools to anyone who can afford them. This new reality—where unregulated technology has become a forceful instrument for autocrats around the world—is terrible news for democracies and citizens.

Datum
Donderdag 12 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25