De briefwisseling tussen Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot

Jeroen Brouwers en Geert van Oorschot ontmoetten elkaar in 1968 en dat markeert het startpunt van een intensieve briefwisseling en warme vriendschap die aanhield tot de dood van Van Oorschot in 1987. Deze avond vieren we de publicatie van deze briefwisselingen met Merijn de Boer, Dieuwertje Mertens, Désanne van Brederode en Lodewijk Verduin (moderator). 

Wat begon als een (zakelijke) correspondentie tussen een jonge schrijver en een roemruchte uitgever ontwikkelde zich tot een hartstochtelijke en intieme vriendschap die zijn weerslag vindt in meer dan 300 brieven waarin beider temperamenten onverbloemd tot uiting komen. Soms liefdevol, soms scherp polemisch schreven ze elkaar over de ups en downs van het literaire leven, waardoor uiteindelijk een uitbundige kroniek van de Nederlandse en Vlaamse letteren ontstond. De brieven vormen een overvloedige bron over leven en werk van deze twee fenomenale briefschrijvers. Hierover gaan Merijn de Boer, Dieuwertje Mertens en Désanne van Brederode deze avond met elkaar in gesprek onder leiding van moderator Lodewijk Verduin, die deze brieven bezorgde.  

Over de sprekers

Merijn de Boer is schrijver. Zijn roman De Saamhorigheidsgroep stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en won de BNG Bank Literatuurprijs en De Inktaap. Hij publiceerde daarnaast twee verhalenbundels en de romans De nacht en ’t Jagthuys en in 2023 het lovend besproken Het Surinamedagboek. In Trouw schrijft hij wekelijks een populaire column over zijn gezinservaringen in het buitenland.

Désanne van Brederode is schrijver, filosoof en essayist. Ze schreef onder meer de romans Ave verum corpus, Hart in hart, Wonderlamp en De tas, en de essaybundel De ziel onder de arm. In 2022 verscheen haar lovend ontvangen roman Zielland. Dit jaar verscheen haar essay Hoe het vuur te redden.

Dieuwertje Mertens debuteerde in 2023 met de roman Moeders. Heiligen, waarin ze laat zien hoe de mythes over het moederschap van de heilige maagd Maria doorwerken tot op de dag van vandaag. Eerder bracht ze verschillende Nederlandse poëziebloemlezingen uit, waaronder Dichters uit de bundel (2008, i.sm. Chrétien Breukers). Sinds 2009 werkt ze als freelance literatuurcriticus en journalist voor onder meer Het ParoolVrij Nederland en Trouw. Ook maakte ze een aantal podcastdocumentaires voor VPRO, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). Regelmatig is ze als moderator en interviewer op het podium te vinden.

Lodewijk Verduin (moderator) is wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universität zu Köln. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene AmsterdammerDe StandaardHollands Maandblad en De Gids. Hij schreef de monografie Eenzaamheid in eindeloos meervoud. Het oeuvre van Jeroen Brouwers (2021) en werkt momenteel aan een biografie van Nanne Tepper.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25