Théo Gosselin

Connemara: Henk Steenhuis interviewt Prix Goncourt-winnaar Nicolas Mathieu

Tijdens dit programma interviewt Henk Steenhuis de Franse auteur Nicolas Mathieu over zijn nieuwe roman Connemara. In 2014 verscheen Mathieus veelgeprezen debuutroman De uitzichtlozen, die bewerkt is tot een televisieserie en waarvoor hij de Prix Goncourt ontving. Op filmische wijze en met groot psychologisch inzicht beschrijft zijn nieuwe roman het leven van twee veertigers: over thuiskomen, nieuwe liefde en hoe het leven niet altijd loopt zoals je je had voorgesteld.

De voertaal van dit programma is Frans. Het wordt live vertaald naar het Nederlands.

Hélène is bijna veertig. Haar jeugddromen zijn verwezenlijkt: ze ontsnapte uit haar geboorteplaats Épinal en heeft een succesvolle carrière, twee kinderen en een fraai huis. Toch overheerst nu teleurstelling: ze heeft Parijs verlaten na een burn-out en terug in de provincie wordt haar positie bedreigd door jongere collega’s.
Christophe is bijna veertig. Sinds zijn scheiding woont hij weer in een dorp bij Épinal, samen met zijn zoontje en zijn oude vader. Ook zíjn leven lijkt over het hoogtepunt te zijn: ooit was hij een aantrekkelijke, succesvolle ijshockeyer, nu werkt hij bij een dierenvoedingsproducent en leeft hij zonder ambities. Via sociale media komt hij in contact met Hélène, die hij vluchtig kent uit zijn jeugd. Ondanks hun verschillende achtergronden bloeit er in het geheim een affaire op.

Op beeldende wijze onderzoekt Mathieu wat de tijd doet met een leven vol onvervulde verlangens. Met groot psychologisch inzicht schildert hij het levensgevoel van het provinciale versus het stadse milieu. Connemara is een roman over de liefde, en stelt de vraag: hoe heeft het leven toch zo kunnen lopen?

Over de sprekers

Nicolas Mathieu is geboren in Épinal, Frankrijk. Na zijn studies geschiedenis en filmwetenschap verhuisde hij naar Parijs, waar hij zich bezighield met verschillende educatieve projecten. Nu woont hij in Nancy, waar hij werkt en schrijft. In 2014 werd zijn debuutroman De uitzichtlozen gepubliceerd, waarvoor hij de Prix Goncourt ontving en die bewerkt is tot een televisieserie.

Henk Steenhuis was werkzaam als journalist in Frankrijk en in Nederland. Van 2000 tot 2009 was hij hoofdredacteur van HP/De Tijd. In 2009 was hij uitgever/hoofdredacteur van welingelichtekringen.nl en in 2014 maakte hij de televisiedocumentaire Iedereen journalist, over de stand van zaken in de huidige journalistiek. Bij Meulenhoff verschenen van hem: Wij van de hbs (samen met Roelof Bouwman) en Volgens Proust (samen met Bert Bukman).

In de pers:

“Een vuistdikke coming-of-age-roman, met vaart, geschreven in de nuchtere, rauwe taal van alledag.” NRC over De uitzichtlozen

“Mathieu keert terug met een nog sterkere en intiemere tekst; het magnifieke Connemara. Een zeldzaam boek.” Le Parisien

“Een krachtig boek vol politieke reuring en ruige romantiek.” Libération

“Een vlijmscherp portret van het Frankrijk van nu.” Paris Match

Gerelateerde programma’s
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25