Slotbijeenkomst leesclubtournee

Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Klik hier om je aan te melden

Na een welkomstwoord door decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen Marieke de Goede zullen verschillende leesclubmoderatoren verbonden aan de UvA, onder wie Gaston Franssen, Tamara van Kessel, Everdien Rietstap, Toni Pape en Feike Dietz, hun belangrijkste bevindingen samenvatten en voorleggen aan Atangana Bekono. Het publiek is daarbij van harte welkom om vragen te stellen en deel te nemen aan de discussie. Door de verschillende perspectieven en expertises die aan bod komen, vormt de avond een afspiegeling van de verschillende vraagstukken die binnen literatuur voorbijkomen. Je hoeft niet bij eerdere bijeenkomsten aanwezig te zijn geweest om aan de avond deel te nemen.

Over de spreker

Simone Atangana Bekono debuteerde met de bundeling van gedichten en brieven hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017). Deze werd in 2018 bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 met het Charlotte Köhler Stipendium. In 2020 verscheen haar lovend ontvangen debuutroman Confrontaties die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021 en bekroond met de Hebban Debuutprijs, het Beste boek voor jongeren en de Anton Wachterprijs 2022 voor het beste literaire prozadebuut. De Volkskrant riep haar uit tot het literaire talent van 2020 én 2021. Op dit moment werkt Atangana Bekono mee aan de verfilming van haar debuut. Recent verscheen van haar hand Zo hoog de zon stond (2022). Ook schreef ze het afgelopen jaar columns voor NRC en voor het Zomer Magazine van de Volkskrant. Sinds 2023 is zij redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

Everdien Rietstap (moderator) verzorgt onderwijs binnen de schrijfateliers voor de bachelor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, en is als docent en coördinator verbonden aan de duale master Redacteur/editor. Ze werkt als buitenpromovendus aan haar proefschrift over redactie bij literaire uitgeverijen.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 05 24
Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd
De gevangenissonnetten van Albrecht Haushofer

De gevangenissonnetten in Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd van de Duitse dichter Albrecht Haushofer roepen een aantal fundamentele vragen op, zoals over de waarheidsaanspraak van poëzie, over het dichterschap als zelfonderzoek en over schrijven als ontsnapping uit onmogelijke omstandigheden. Vanavond belichten we deze tweetalige bundel op dichterlijke, essayistische, biografisch-historische en muzikaal-theatrale wijze.

Datum
Woensdag 29 mei 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25