Slotbijeenkomst leesclubtournee

Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Klik hier om je aan te melden

Na een welkomstwoord door decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen Marieke de Goede zullen verschillende leesclubmoderatoren verbonden aan de UvA, onder wie Gaston Franssen, Tamara van Kessel, Everdien Rietstap, Toni Pape en Feike Dietz, hun belangrijkste bevindingen samenvatten en voorleggen aan Atangana Bekono. Het publiek is daarbij van harte welkom om vragen te stellen en deel te nemen aan de discussie. Door de verschillende perspectieven en expertises die aan bod komen, vormt de avond een afspiegeling van de verschillende vraagstukken die binnen literatuur voorbijkomen. Je hoeft niet bij eerdere bijeenkomsten aanwezig te zijn geweest om aan de avond deel te nemen.

Over de spreker

Simone Atangana Bekono debuteerde met de bundeling van gedichten en brieven hoe de eerste vonken zichtbaar waren (2017). Deze werd in 2018 bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 met het Charlotte Köhler Stipendium. In 2020 verscheen haar lovend ontvangen debuutroman Confrontaties die werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2021 en bekroond met de Hebban Debuutprijs, het Beste boek voor jongeren en de Anton Wachterprijs 2022 voor het beste literaire prozadebuut. De Volkskrant riep haar uit tot het literaire talent van 2020 én 2021. Op dit moment werkt Atangana Bekono mee aan de verfilming van haar debuut. Recent verscheen van haar hand Zo hoog de zon stond (2022). Ook schreef ze het afgelopen jaar columns voor NRC en voor het Zomer Magazine van de Volkskrant. Sinds 2023 is zij redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

Everdien Rietstap (moderator) verzorgt onderwijs binnen de schrijfateliers voor de bachelor Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, en is als docent en coördinator verbonden aan de duale master Redacteur/editor. Ze werkt als buitenpromovendus aan haar proefschrift over redactie bij literaire uitgeverijen.

Gerelateerde programma’s
03 05 23
Connemara: Henk Steenhuis interviewt Prix Goncourt-winnaar Nicolas Mathieu

Tijdens dit programma interviewt Henk Steenhuis de Franse auteur Nicolas Mathieu over zijn nieuwe roman Connemara. In 2014 verscheen Mathieus veelgeprezen debuutroman De uitzichtlozen, die bewerkt is tot een televisieserie en waarvoor hij de Prix Goncourt ontving. Op filmische wijze en met groot psychologisch inzicht beschrijft zijn nieuwe roman het leven van twee veertigers: over thuiskomen, nieuwe liefde en hoe het leven niet altijd loopt zoals je je had voorgesteld.

Datum
Woensdag 3 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 05 23
Het leven van Harry graaf Kessler
Intellectuele dandy’s, kunst, cultuur en politiek

Na te zijn gevlucht voor het nazisme schreef Harry graaf Kessler (1868-1937) op Mallorca aan zijn memoires, waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven. De graaf kende iedereen, en iedereen kende de graaf. In De man met de panamahoed neemt Rudi Meulemans je mee door een veranderende wereld. Harry graaf Kessler wilde een nieuwe mens zijn. De moderne tijd met zijn grenzeloze mogelijkheden en onontgonnen verleidingen was zijn laboratorium. Schrijver en historicus Maite Karssenberg interviewt Rudi Meulemans tijdens dit programma over zijn nieuwe boek.

Datum
Dinsdag 30 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25