Hoe laat je zien wat het oog niet waar kan nemen?

Atlas van ons brein

Neurowetenschapper Lara Wierenga en grafisch ontwerper Dirma Janse sloegen de handen in elkaar voor een uniek boekproject, de Atlas van ons brein. Een visuele reis door de hersenen. In dit programma maken we kennis met de wonderlijke machine die ons brein is.  

Aan de hand van dertig boeiende vragen en honderden fascinerende illustraties en infographics nemen Lara en Dirma hun publiek mee op een grafische ontdekkingstocht langs het menselijk brein. Tijdens deze boekpresentatie laten ze het publiek hun reis zien van het allereerste idee tot het uiteindelijke boek. Ze gaan onder leiding van moderator Linde van Schuppen in gesprek over deze reis en proberen antwoord te geven op de vraag hoe je zichtbaar maakt wat je niet kan zien. Ook maken ze inzichtelijk wat kennis over ons brein doet met onze kijk op de wereld: Hoe verandert dat hoe we denken over onszelf? Wat doet dat met onze kijk op de verhoudingen tussen man en vrouw? En hoe werkt meer kennis over ons brein door in bijvoorbeeld de psychiatrische praktijk of het onderwijs? 

Over de sprekers

Lara Wierenga is neurowetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen. In haar werk onderzoekt ze onder andere waarom jongens vaker ADHD hebben dan meisjes, wat muzieklessen ons leren over hoe de hersenen groeien en wat onze eerste liefde vertelt over de werking van het puberbrein.

Dirma Janse is grafisch ontwerper en gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties. In haar werk zoekt ze naar visuele oplossingen om complexe informatie overzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze is docent Science Vision aan de TU Delft en werkt onder andere voor NRC.

Pieter De Messemaeker is uitgever bij Uitgeverij Lannoo. Hij is gespecialiseerd in geschiedenis en wetenschap. Samen met Lara en Dirma heeft hij actief meegedacht over de opzet van Atlas van ons brein.  

Linde van Schuppen (moderator) promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze interdisciplinair onderzoek doet naar het taalgebruik en de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid.  

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25