Hoe laat je zien wat het oog niet waar kan nemen?

Atlas van ons brein

Neurowetenschapper Lara Wierenga en grafisch ontwerper Dirma Janse sloegen de handen in elkaar voor een uniek boekproject, de Atlas van ons brein. Een visuele reis door de hersenen. In dit programma maken we kennis met de wonderlijke machine die ons brein is.  

Aan de hand van dertig boeiende vragen en honderden fascinerende illustraties en infographics nemen Lara en Dirma hun publiek mee op een grafische ontdekkingstocht langs het menselijk brein. Tijdens deze boekpresentatie laten ze het publiek hun reis zien van het allereerste idee tot het uiteindelijke boek. Ze gaan onder leiding van moderator Linde van Schuppen in gesprek over deze reis en proberen antwoord te geven op de vraag hoe je zichtbaar maakt wat je niet kan zien. Ook maken ze inzichtelijk wat kennis over ons brein doet met onze kijk op de wereld: Hoe verandert dat hoe we denken over onszelf? Wat doet dat met onze kijk op de verhoudingen tussen man en vrouw? En hoe werkt meer kennis over ons brein door in bijvoorbeeld de psychiatrische praktijk of het onderwijs? 

Over de sprekers

Lara Wierenga is neurowetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Leiden. Ze is gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen. In haar werk onderzoekt ze onder andere waarom jongens vaker ADHD hebben dan meisjes, wat muzieklessen ons leren over hoe de hersenen groeien en wat onze eerste liefde vertelt over de werking van het puberbrein.

Dirma Janse is grafisch ontwerper en gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties. In haar werk zoekt ze naar visuele oplossingen om complexe informatie overzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze is docent Science Vision aan de TU Delft en werkt onder andere voor NRC.

Pieter De Messemaeker is uitgever bij Uitgeverij Lannoo. Hij is gespecialiseerd in geschiedenis en wetenschap. Samen met Lara en Dirma heeft hij actief meegedacht over de opzet van Atlas van ons brein.  

Linde van Schuppen (moderator) promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze interdisciplinair onderzoek doet naar het taalgebruik en de verhalen van mensen met psychosegevoeligheid.  

Gerelateerde programma’s
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 06 24
James Montague on 'Among the Ultras'
A journey with the world’s most extreme football fans

During the UEFA European Championship, we will encounter them. At the beginning of next football season: they will dominate the debate again. They are a hugely visible and controversial part of the global game. Yet they remain unknown: an anti-establishment force that is transforming both football and politics. Ultras are football fans like no others. James Montague traveled the world and went underground to uncover the true face of this dissident force.

Datum
Vrijdag 28 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25