Romantiek, uitputting en uitbuiting in de 24/7-stad

Amsterdam draait door

Op elk moment van de dag klinkt er in Amsterdam wel ergens muziek, rijdt er een taxi, wordt er een boodschap besteld – en binnen tien minuten thuisbezorgd. De scheiding tussen dag en nacht vervaagt in het hoofdstedelijke perpetuum mobile; bioritmen leggen het af tegen een gulziger tempo. De stad is weer aan – en hoe!

Let op: dit programma is onderdeel van 24H Centrum. Aanmelden is niet nodig, klik hier voor meer info 

Locatie: Binnengasthuisstraat 9, 1012 ZA Amsterdam

Wat betekenen die eindeloze mogelijkheden voor de stad en haar inwoners? Is de stad die 24/7 doordraait een ongekende vrijplaats, en zo ja, voor wie dan precies? Welke risico’s kleven er aan een grenzeloos stadsbestaan en op wie worden de kosten verhaald? En wat als niet langer de natuur bepaalt wanneer we rusten, wie of wat doet dat dan wel?

Voor deze avond nodigt SPUI25 denkers en makers uit die zich zullen buigen over uiteenlopende aspecten van de oneindige stad; van de romantiek van een eindeloze uitgaansnacht, via de dunne lijn tussen prikkeling en overprikkeling, tot de gevolgen van een alles absorberend flitsconsumentisme.

Over de sprekers

Lieke Knijnenburg werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft daarnaast met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Jeroen van Bergeijk is journalist gespecialiseerd in undercover verhalen over de onderkant van de arbeidsmarkt. Hij ging onder meer undercover als Uberchauffeur, in het magazijn van bol.com, bij het callcenter van Wehkamp en als flitsbezorger in Amsterdam.

Khadija al Mourabit (moderator) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als Hoofdtrainer Inclusief Onderwijs, Adviseur Diversiteit en Inclusie en Onderwijsontwikkelaar Wereldburgerschap bij de Fawaka Ondernemersschool. Eerder was ze onder meer voorzitter van het studentenplatform Amsterdam United, bestuurslid van Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVNN), programmeur bij filosofisch café Felix en Sofie en bestuurslid van iLandart, een organisatie die kunsteducatie bevordert onder kinderen uit kansarme wijken in Amsterdam. Van haar hand verscheen in 2017 ook de documentaire Le Voyage de Khadija over onder meer migratie, vrouwenrechten en familierelaties.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 02 24
The Joy of Consent

In the age of #MeToo, consent has become the answer to problems of sexual harassment and violence: only if all parties agree to sex, the act is legitimate. Critics argue that consent, and the awkwardness of confirming it, rob sex of its sexiness. However, opposing the consent regime means defending a masculine erotic of silence and mystery, a pillar of patriarchy.

Datum
Vrijdag 16 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25