Romantiek, uitputting en uitbuiting in de 24/7-stad

Amsterdam draait door

Op elk moment van de dag klinkt er in Amsterdam wel ergens muziek, rijdt er een taxi, wordt er een boodschap besteld – en binnen tien minuten thuisbezorgd. De scheiding tussen dag en nacht vervaagt in het hoofdstedelijke perpetuum mobile; bioritmen leggen het af tegen een gulziger tempo. De stad is weer aan – en hoe!

Let op: dit programma is onderdeel van 24H Centrum. Aanmelden is niet nodig, klik hier voor meer info 

Locatie: Binnengasthuisstraat 9, 1012 ZA Amsterdam

Wat betekenen die eindeloze mogelijkheden voor de stad en haar inwoners? Is de stad die 24/7 doordraait een ongekende vrijplaats, en zo ja, voor wie dan precies? Welke risico’s kleven er aan een grenzeloos stadsbestaan en op wie worden de kosten verhaald? En wat als niet langer de natuur bepaalt wanneer we rusten, wie of wat doet dat dan wel?

Voor deze avond nodigt SPUI25 denkers en makers uit die zich zullen buigen over uiteenlopende aspecten van de oneindige stad; van de romantiek van een eindeloze uitgaansnacht, via de dunne lijn tussen prikkeling en overprikkeling, tot de gevolgen van een alles absorberend flitsconsumentisme.

Over de sprekers

Lieke Knijnenburg werkt als webredacteur bij De Groene Amsterdammer en schrijft daarnaast met een filosofische blik over ongelijkheid, macht en verzet.

Jeroen van Bergeijk is journalist gespecialiseerd in undercover verhalen over de onderkant van de arbeidsmarkt. Hij ging onder meer undercover als Uberchauffeur, in het magazijn van bol.com, bij het callcenter van Wehkamp en als flitsbezorger in Amsterdam.

Khadija al Mourabit (moderator) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als Hoofdtrainer Inclusief Onderwijs, Adviseur Diversiteit en Inclusie en Onderwijsontwikkelaar Wereldburgerschap bij de Fawaka Ondernemersschool. Eerder was ze onder meer voorzitter van het studentenplatform Amsterdam United, bestuurslid van Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVNN), programmeur bij filosofisch café Felix en Sofie en bestuurslid van iLandart, een organisatie die kunsteducatie bevordert onder kinderen uit kansarme wijken in Amsterdam. Van haar hand verscheen in 2017 ook de documentaire Le Voyage de Khadija over onder meer migratie, vrouwenrechten en familierelaties.

Gerelateerde programma’s
15 09 22
Jouke Turpijn en John Jansen van Galen over het individu en de samenleving
Wij en het Ik-Tijdperk
Op de drempel van 1980 verscheen Het Ik-Tijdperk als kerstspecial van het roemruchte tijdschrift Haagse Post. De tekst sloeg in als een bom en Het Ik-tijdperk groeide uit tot een gevleugeld begrip voor een samenleving die de weg kwijt was. John Jansen van Galen en Jouke Turpijn kijken in hun boek Wij en het Ik-tijdperk terug naar deze woelige jaren. Op deze avond bespreken tijdgenoten van toen en nu het Ik-tijdperk van verleden en heden.
Datum
Donderdag 15 sep 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
22 11 22
hoeveel ruimte mogen de Amsterdamse terrassen innemen?
100 jaar De Zwart. Het Amsterdamse kroeggesprek

Caféterrassen in Amsterdam zijn flink wat groter dan voor de covid-19-pandemie het geval was. Is dat een vloek of een zegen voor de stad? Moeten de terrassen ook na de pandemie zo groot blijven? Hierover spreken we ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Café De Zwart.

Datum
Dinsdag 22 nov 2022 14:00 – 15:30
Locatie
SPUI25
02 12 22
Over het publieke debat en de elite in Nederland
Gesprekshonger

De rol van de Nederlandse elite in het publieke debat staat al geruime tijd ter discussie. In de vijftiger jaren richtten bestuurders met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, voormalige gijzelaars uit het kamp St. Michielgestel, het Nederlands Gesprek Centrum (NGC) op. Naar aanleiding van zijn boek Gesprekshonger, een geschiedenis van het NGC, verkent historicus Wim de Jong met Daan Roovers, Xandra Schutte en James Kennedy de ontwikkeling van het maatschappelijke debat in Nederland en de rol van de elite daarin.

Datum
Vrijdag 2 dec 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25