20190327_alumnitalks
Alumni Talks

Waarom slagen wetenschappelijke disciplines (niet)?

In de interdisciplinaire AUV-serie Alumni Talks staat dit keer de vraag waarom wetenschappelijke disciplines al dan niet slagen centraal. De organisatie van deze editie is in handen van de alumnikringen Andragologie en Sociologie. Naar aanleiding van de recente promotie van Maaike de Boois ‘Discipline zonder discipline. De opkomst en ondergang van de andragologie 1950-1983’ organiseren de alumnikringen Andragologie en Sociologie gezamenlijk deze bijeenkomst over het (niet) slagen van disciplines.

In de negentiende en twintigste eeuw is het systeem van moderne wetenschappelijke disciplines gevormd. Sommige disciplines zijn van meet af aan succesvol geweest (denk aan geologie, biologie, linguïstiek, sociologie, psychologie), andere echter zijn niet goed van de grond gekomen (parapsychologie, orgonomie, culturele entomologie, symmetrologie) of hebben slechts kort bestaan (andragologie, polemologie, frenologie). Waarom slaagt de ene discipline wel en de andere niet? Wetenschapshistorici begrijpen disciplinevorming allang niet meer als een rechtlijnig specialisatieproces. Ook is het ontoereikend gebleken om te stellen dat disciplines het niet redden omdat ze niet goed op de werkelijkheid zijn afgestemd. Om succes of falen van een discipline te verklaren moet per geval een complex van factoren worden ontrafeld. Tijdens deze Alumni Talks bekijken wij wat die bepalende factoren kunnen zijn. Door middel van twee case studies gaan we vervolgens na hoe ze met elkaar samenhangen.

Over de sprekers

Bart Karstens is als postdoc verbonden aan de Vrije Universiteit en het Vossius Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam). Hij doet onderzoek naar disciplinevorming (moderne tijd) en de interactie tussen wetenschappelijke disciplines. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de linguïstiek.

Maaike de Boois is werkzaam als regiosecretaris bij Reclassering Nederland in de regio NoordWest. Daarvoor was zij werkzaam als senior adviseur kwaliteitszorg en als onderzoeker in het lectoraat Werken in een justitieel kader bij de Hogeschool Utrecht.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
De handelsoorlog van Donald Trump

Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend. Deze maand legde hij verregaande importheffingen op aan Mexico, China en Canada. In dit programma buigen we ons met vooraanstaande economen over deze kwestie. Welke landen en producten worden geraakt door Trumps acties? Wat zal de impact van deze handelsoorlog zijn op de Amerikaanse economie? En wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland?

Datum
Maandag 31 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 03 25
SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 
De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Datum
Woensdag 19 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25