20190327_alumnitalks
Alumni Talks

Waarom slagen wetenschappelijke disciplines (niet)?

In de interdisciplinaire AUV-serie Alumni Talks staat dit keer de vraag waarom wetenschappelijke disciplines al dan niet slagen centraal. De organisatie van deze editie is in handen van de alumnikringen Andragologie en Sociologie. Naar aanleiding van de recente promotie van Maaike de Boois ‘Discipline zonder discipline. De opkomst en ondergang van de andragologie 1950-1983’ organiseren de alumnikringen Andragologie en Sociologie gezamenlijk deze bijeenkomst over het (niet) slagen van disciplines.

In de negentiende en twintigste eeuw is het systeem van moderne wetenschappelijke disciplines gevormd. Sommige disciplines zijn van meet af aan succesvol geweest (denk aan geologie, biologie, linguïstiek, sociologie, psychologie), andere echter zijn niet goed van de grond gekomen (parapsychologie, orgonomie, culturele entomologie, symmetrologie) of hebben slechts kort bestaan (andragologie, polemologie, frenologie). Waarom slaagt de ene discipline wel en de andere niet? Wetenschapshistorici begrijpen disciplinevorming allang niet meer als een rechtlijnig specialisatieproces. Ook is het ontoereikend gebleken om te stellen dat disciplines het niet redden omdat ze niet goed op de werkelijkheid zijn afgestemd. Om succes of falen van een discipline te verklaren moet per geval een complex van factoren worden ontrafeld. Tijdens deze Alumni Talks bekijken wij wat die bepalende factoren kunnen zijn. Door middel van twee case studies gaan we vervolgens na hoe ze met elkaar samenhangen.

Over de sprekers

Bart Karstens is als postdoc verbonden aan de Vrije Universiteit en het Vossius Centrum voor Wetenschapsgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam). Hij doet onderzoek naar disciplinevorming (moderne tijd) en de interactie tussen wetenschappelijke disciplines. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van de linguïstiek.

Maaike de Boois is werkzaam als regiosecretaris bij Reclassering Nederland in de regio NoordWest. Daarvoor was zij werkzaam als senior adviseur kwaliteitszorg en als onderzoeker in het lectoraat Werken in een justitieel kader bij de Hogeschool Utrecht.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
30 09 24
De Groene Meet-up
Tijd van illusies. De betekenis van de buitenlandjournalistiek

Journalist Jan van der Putten reflecteert in zijn pas verschenen boek Tijd van Illusies op ruim vijftig jaar ervaring als buitenland-correspondent in landen verspreid over de wereld, waar hij telkens met zijn neus boven op de geschiedenis zat. Hierover gaat De Groene Amsterdammer met hem en een aantal gasten in gesprek.

Datum
Maandag 30 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 09 24
De biografie van Belcampo
Groots en onbekommerd

Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.

Datum
Maandag 16 sep 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25