20191126_againstenglish
Een pleidooi voor het Nederlands

Against English

Het Engels heeft het Nederlands al bijna verdrongen aan de universiteiten en neemt sluipenderwijs het middelbaar en lager onderwijs over. Meer dan zestig procent van wat er aan vertaalde romans in de boekhandel ligt, komt uit het Engelse taalgebied. Onze media? Helemaal gericht op Amerikaanse voorbeelden – alsof er geen Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse nieuwsbronnen bestaan. Met de auteurs van de bundel ‘Against English’ analyseren we de verengelsing van de wereld en leren we over de rijkdom van diversiteit.

Against English, onder redactie van Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen Gulik, is geboren uit verzet. Verzet tegen de verengelsing van taal en maatschappij. De auteurs willen laten zien welke reële gevaren er kleven aan onze massale toevlucht tot het Engels. Met de dominantie van de taal komt namelijk ook de dominantie van het denken. Het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld bepaalt de kijk op economie, politiek en overheid. De overheid dient zich terug te trekken en zo veel mogelijk over te laten aan het individu. En de samenleving? Die wordt onderworpen aan het principe van de markt. Alwaar men het liefst in Engels jargon spreekt. Aan de hand van korte lezingen door auteurs van Against English leren we over de portee van het boek. Een eerste exemplaar wordt aangeboden aan Frits Spits.

Over de sprekers

Daniël Rovers is schrijver – onder meer van de roman De waren en de essaybundel Bakvis – en redacteur van De Witte Raaf. In duo vertaalde hij David Foster Wallace’ postume roman De bleke koning.

Niek Pas is als universitair docent Franse geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verschenen onder andere Macron en de nieuwe Franse revolutie (2017) en De geschiedenis van Frankrijk in een notendop (2008).

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ze publiceerde onder meer Verzet tegen Napoleon (2013) en Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 (2016).

Fouad Laroui is schrijver en als universitair docent Franse taal en cultuur verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Koen van Gulik is uitgever van Wereldbibliotheek en oprichter van de Aiecica – l’Association internationale des éditeurs contre l’impérialisme culturel angloaméricain, de Internationale vereniging van uitgevers tegen het Anglo-Amerikaanse cultuurimperialisme.

Eva Wissenburg is literair vertaler Frans en redactielid van Filter, tijdschrift over vertalen. Ze vertaalde onder meer werk van Julien Benda, Cécile Wajsbrot en Olivier Bourdeaut. In 2018 ontving ze het Dr. Elly Jaffé Stipendium.

Frits Spits is radiomaker en televisiepresentator, bekend van onder meer de radioprogramma’s De Avondspits, Tijd voor Twee en De Taalstaat. Hij is auteur van de boeken Zestig strepen en De Standaards van Spits.

Gerelateerde programma’s
02 04 21
Het beste filosofieboek van het afgelopen jaar
De Socratesbeker 2021

Het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek, wie schreef dat het afgelopen jaar? Aan het begin van de Maand van de Filosofie horen wij welk werk met de Socratesbeker 2021 wordt bekroond.

Datum
Vrijdag 2 apr 2021 17:00 – 18:30
Locatie
Online
05 11 20
Hoe verhalen een onwaarschijnlijke werkelijkheid voorstelbaar maken
Klimaatfictie

Zolang de meeste mensen zich geen voorstelling van klimaatverandering kunnen maken, zo suggereert de Indiase schrijver Amitav Ghosh, lijkt gedragsverandering ver weg. Hij stelt dat de klimaatcrisis daarom ook een crisis van cultuur en verbeelding is. Klimaatverandering vraagt om verhalen die het onwaarschijnlijke voorstelbaar maken. Maar wat voor verhalen zijn dat? Wat is klimaatfictie of cli-fi eigenlijk, en wat voor bewegingen zijn er in die richting, niet alleen in de Nederlandse en Vlaamse letteren, maar juist ook daarbuiten?

Datum
Donderdag 5 nov 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online
23 10 20
Manufacturing reality in times of crisis
I don’t believe in facts

Embellished by social media, COVID-19 has triggered a veritable conspiracy boom, further eroding scientific and journalistic standards of objectivity and truth. Faced with crisis and the unknown, we look for answers beyond traditional media; and there are many charlatans ready to offer their services of providing easily digestible explanations.

Datum
Vrijdag 23 okt 2020 20:00 – 21:30
Locatie
Online