20191126_againstenglish
Een pleidooi voor het Nederlands

Against English

Het Engels heeft het Nederlands al bijna verdrongen aan de universiteiten en neemt sluipenderwijs het middelbaar en lager onderwijs over. Meer dan zestig procent van wat er aan vertaalde romans in de boekhandel ligt, komt uit het Engelse taalgebied. Onze media? Helemaal gericht op Amerikaanse voorbeelden – alsof er geen Italiaanse, Franse, Spaanse en Duitse nieuwsbronnen bestaan. Met de auteurs van de bundel ‘Against English’ analyseren we de verengelsing van de wereld en leren we over de rijkdom van diversiteit.

Against English, onder redactie van Lotte Jensen, Niek Pas, Daniël Rovers en Koen Gulik, is geboren uit verzet. Verzet tegen de verengelsing van taal en maatschappij. De auteurs willen laten zien welke reële gevaren er kleven aan onze massale toevlucht tot het Engels. Met de dominantie van de taal komt namelijk ook de dominantie van het denken. Het Anglo-Amerikaanse wereldbeeld bepaalt de kijk op economie, politiek en overheid. De overheid dient zich terug te trekken en zo veel mogelijk over te laten aan het individu. En de samenleving? Die wordt onderworpen aan het principe van de markt. Alwaar men het liefst in Engels jargon spreekt. Aan de hand van korte lezingen door auteurs van Against English leren we over de portee van het boek. Een eerste exemplaar wordt aangeboden aan Frits Spits.

Over de sprekers

Daniël Rovers is schrijver – onder meer van de roman De waren en de essaybundel Bakvis – en redacteur van De Witte Raaf. In duo vertaalde hij David Foster Wallace’ postume roman De bleke koning.

Niek Pas is als universitair docent Franse geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van zijn hand verschenen onder andere Macron en de nieuwe Franse revolutie (2017) en De geschiedenis van Frankrijk in een notendop (2008).

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ze publiceerde onder meer Verzet tegen Napoleon (2013) en Vieren van vrede. Het ontstaan van de Nederlandse identiteit, 1648-1815 (2016).

Fouad Laroui is schrijver en als universitair docent Franse taal en cultuur verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Koen van Gulik is uitgever van Wereldbibliotheek en oprichter van de Aiecica – l’Association internationale des éditeurs contre l’impérialisme culturel angloaméricain, de Internationale vereniging van uitgevers tegen het Anglo-Amerikaanse cultuurimperialisme.

Eva Wissenburg is literair vertaler Frans en redactielid van Filter, tijdschrift over vertalen. Ze vertaalde onder meer werk van Julien Benda, Cécile Wajsbrot en Olivier Bourdeaut. In 2018 ontving ze het Dr. Elly Jaffé Stipendium.

Frits Spits is radiomaker en televisiepresentator, bekend van onder meer de radioprogramma’s De Avondspits, Tijd voor Twee en De Taalstaat. Hij is auteur van de boeken Zestig strepen en De Standaards van Spits.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Datum
Maandag 31 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 25
Colonial Collections under Scrutiny: Researching the Origin of Objects

How can academics and museum professionals research the provenance of a colonial museum collection? And can we trace possible ‘involuntary loss of possession’ or looted objects? During the colonial era, a variety of objects were taken to the Netherlands, often against the will of their original owners. For some years now, these collections and the possible return of colonial objects have been under scrutiny.

Datum
Donderdag 20 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25