Zuid-Afrikaanse schrijfsters in het Nederlands en Afrikaans

In dit evenement vieren we de boekpresentatie van ‘My Mother’s Mother’s Mother. South African Women’s Writing from 17th Century Dutch to Contemporary Afrikaans’. Met: Pieta van Beek, Annemarié van Niekerk, Marlene Dumas, Tom Lanoye en Antjie Krog.

Dit boek volgt het spoor terug vanuit de eigentijdse Afrikaanse vrouwenliteratuur naar haar zeventiende-eeuwse Nederlandstalige wortels aan de Kaap. Onderwijskansen voor meisjes veranderde een cultuur van religieuze geschriften in een literatuur van internationale status. Dankzij een overzicht van deze teksten ontvouwt zich de veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, een land dat de ontwikkeling doormaakte van een kolonie en een apartheidsstaat naar een moderne democratie.

Deze middag presenteren auteurs Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk hun boek en vertellen over de vele verschillende Zuid-Afrikaanse vrouwengeschriften. Dichteres Antjie Krog leest voor uit eigen werk. Ook bieden we de eerste exemplaren aan aan kunstenares Marlene Dumas en de Vlaamse dichter en schrijver Tom Lanoye, die hierop beiden hun reactie op het boek zullen geven.

Over de sprekers

Pieta van Beek promoveerde op de Opuscula Hebraea, Graeca, Latina et Gallica van Anna Maria van Schurman (1652) en publiceert behalve over deze femme savante ook over vrouwen en spiritualiteit, vrouwen van Zuid-Afrika en vrouwen van het dorp Houten.

Annemarié van Niekerk was universitair docent en criticus in Zuid-Afrika tot haar verhuizing naar Nederland in 2004. Sindsdien recenseert ze voor Trouw en schrijft een column voor het Vlaamse maatschappelijk-culturele blad Streven. Ze publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen, en drie bloemlezingen uit de vrouwenliteratuur van Zuid-Afrika en het continent Afrika.

Antjie Krog is beroemd als Zuid-Afrikaanse dichteres en schrijfster.

Gerelateerde programma’s
27 09 19
De meerstemmigheid van het Afrikaans

Dit symposium over de meerstemmigheid van het Afrikaans richt zich op de wijze waarop de meerstemmigheid van (historische) minderheidsgroepen en de subaltern in het Afrikaans tot uitdrukking komen in Afrikaanse literatuur en andere Zuid-Afrikaanse kunstvormen.

Datum
Vrijdag 27 sep 2019 12:00 uur
Locatie
SPUI25