Zieke zorg

In zijn nieuwe boek Zieke zorg luidt hoogleraar intensive care geneeskunde Armand Girbes de noodklok. De Nederlandse gezondheidszorg is de afgelopen jaren in de uitverkoop gedaan, het is hoog tijd voor een nieuwe koers. Over zowel zijn diagnose als remedie gaat Girbes in gesprek met verschillende deskundigen.  

Sinds de invoering van marktwerking in 2006 zou de Nederlandse gezondheidszorg beter en goedkoper worden. Maar de praktijk blijkt weerbarstig: ziekenhuizen verdwijnen, patiënten verliezen hun keuzevrijheid en zorgverleners raken uitgeput door eindeloze bureaucratie. Vanuit zijn jarenlange ervaring in de frontlinie van de zorg fileert Armand Girbes in zijn nieuwe boek het falende systeem en toont hij de weg naar een gezondere toekomst. Deze middag bespreekt Girbes zijn ideeën met Renske Leijten, Diederik Gommers en Maurice van den Bosch. Met illustraties van Bastiaan Geleijnse 

Over de sprekers  

Armand Girbes is internist, intensivist en klinisch farmacoloog. Hij is een veelgevraagd expert in het publieke debat en schrijft regelmatig voor Arts en Auto. Tijdens de coronacrisis gaf hij als hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdam UMC een inkijkje in de dagelijkse realiteit van de intensive care voor het onderzoeksjournalistieke programma Argos. 

Renske Leijten is politica, namens de Socialistische Partij (SP) was ze van 2006 tot 2023 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij ijverde onder meer voor de Wet zorg en dwang die vrijheidsberoving van kwetsbare zorgafhankelijke burgers aan banden legt. Ze werd vooral bekend als een van de blootleggers van de toeslagenaffaire en als aanjager van het onderzoek naar deze kwestie.ar

Diederik Gommers is arts met intensieve zorg als medisch specialisme. Hij is werkzaam als intensivist bij het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam en was zes jaar voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. In 2021 kregen Gommers en virologe Marion Koopmans de Machiavelliprijs 2020 toegekend voor hun “niet aflatende inzet om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek”. 

Maurice van den Bosch is sinds januari 2024 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek. Van den Bosch is een ervaren ziekenhuisbestuurder, medisch specialist en onderzoeker. Hij was van 2017 tot 2024 CEO/voorzitter Raad van Bestuur van het OLVG. Sinds 2020 is hij voorzitter van Santeon, een netwerk van zeven topklinische ziekenhuizen in Nederland. Ook is Van den Bosch hoogleraar interventieradiologie bij het UMCU.

Bastiaan Geleijnse is journalist, columnist, cabaretier en medebedenker/scenarist van de cartoonreeks Fokke & Sukke. Hij zat ook in de redactie van het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws. Geleijnse studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is samen met John Reid en Jean-Marc van Tol de bedenker van Fokke & Sukke. In 2003 wonnen ze voor deze strip de Stripschapprijs en in 2017 de Inktspotprijs voor hun spotprent Aanslagen, een prijs die wordt uitgeloofd voor beste politieke tekening van het jaar. 

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25