Hoe gaat Groot-Brittannië verder na Boris Johnson?

Wankel koninkrijk

Groot-Brittannië kiest op 5 september de opvolger van Boris Johnson, waarmee een einde komt aan een premierschap vol schandalen. Zal Johnsons geest nog rond blijven waren boven Westminster? En wat betekent zijn vertrek voor de relatie met de EU? 

Het Verenigd Koninkrijk is sinds het Brexit-referendum in 2016 een opeenstapeling van politieke chaos. Of het nu de corrupte trekjes zijn van de Conservatieve Partij onder Boris Johnson, de aarzelende manier waarop na de Russische invasie van Oekraïne de oligarchen in ‘Londongrad’ zijn aangepakt of de ongezonde relatie tussen de zittende macht en de media: het maakt het land wankel. Zeker als je nagaat dat het ondertussen in Noord-Ierland weer rommelt en dat in Schotland de roep om onafhankelijkheid maar niet verdwijnt. 

Tijdens deze avond zal oud-correspondent Tim de Wit samen met historicus Arend Jan Boekestijn zijn licht laten schijnen op dit even fascinerende als soms onbegrijpelijke land. Wat gebeurt er nu er vanaf begin september een nieuwe premier zit? Hoe trumpiaans was Johnson – en zal hij definitief van het toneel verdwijnen? En wat betekent dit voor de Brexit? 

Over de sprekers 

Tim de Wit was als correspondent Verenigd Koninkrijk voor de NOS en Trouw gevestigd in Londen, waar hij volledig werd opgeslokt door het onnavolgbare Brexit-proces. Eerder was hij correspondent in Zuid-Afrika en Duitsland. Inmiddels presenteert hij het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1 en maakt hij samen met Arend Jan Boekestijn de succesvolle podcast Europa Draait Door. 

Arend Jan Boekestijn is historicus en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is bekend commentator op radio en tv over internationale vraagstukken. Ook maakt hij met Tim de Wit de succesvolle podcast Europa Draait Door en werkt hij bij BNR samen met Rob de Wijk in de podcast Boekestijn en De Wijk. Hij was tussen 2006 en 2009 lid van de Tweede Kamer namens de VVD. 

Zahra Runderkamp (moderator) is promovendus politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Runderkamps proefschrift gaat over de vertegenwoordig van vrouwen en minderheden in de Nederlandse politiek. 

Gerelateerde programma’s
29 04 21
Anti-lockdown Protests and the (Geo)Politics of Statephobia
Statephobia: Whose Sovereignty?

In this first episode of the Statephobia and Statephilia Series, political philosopher Mitchell Dean, one of the foremost contemporary theorists of state power, and political geographer Luiza Bialasiewicz discuss the nature of the current Covid-19 protests and their wider political as well as geopolitical implications.

Datum
Donderdag 29 apr 2021 20:00 uur
Locatie
Online
01 04 19
Post-mortem and future prospects
After Brexit?

On 29 March 2019, the United Kingdom was scheduled to leave the European Union. The EU has granted the UK an extension until 22 May, with a decision due by 12 April. Yet less than a month from this deadline, the outcome and modalities of the UK’s departure are more uncertain than ever. No Deal, Theresa May’s Deal, Common Market 2.0, a second referendum and other pathways to No Brexit are all swirling through the British public and parliamentary debate. And whatever may be decided by 12 April, the future political and economic relationship between the UK and the EU will remain highly indeterminate.

Datum
Maandag 1 apr 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25