Io ce l’ho d’oro (Yeah, but mine is gold) 2
Io ce l’ho d’oro, 2007. Foto Enrico Bartolucci, Paris.
Conversation pieces

Visies op sieraden

In het najaar van 2019 wordt veel aandacht besteed aan sieraden. Zo presenteert Hermitage Amsterdam honderden juwelen in de tentoonstelling ‘Juwelen! Schitteren aan het Russische hof’. De maand november staat met het thema OBSESSED! specifiek in het teken van sieraden, en in het Rijksmuseum vindt op 4 november ook de eerste Marjan Unger lezing plaats als eerbetoon aan Marjan Unger (1946-2018), die samen met haar man Gerard Unger (1942-2018) hun omvangrijke collectie sieraden aan het museum doneerde.

De Kring Kunstgeschiedenis haakt in op deze activiteiten met een avond gewijd aan dit schitterende onderwerp. De Hermitage Amsterdam toont met Juwelen! het sieraad als stralend middelpunt van de elite aan het Russische hof. Dat dit object ook vanuit andere hoeken benaderd kan worden, vertelt kunsthistoricus Liesbeth den Besten aan de hand van een lezing over haar levenslange fascinatie voor dit onderwerp. Als specialist op het gebied van hedendaagse juwelen neemt ze het publiek mee op een reis door de tijd, schakelend tussen elitaire en volkse sieraden.

Kunstenaar Liesbet Bussche ontdekt het sieraad op onverwachte plaatsen in de publieke ruimte. Ze is geïnteresseerd in het sieraad als sociaal-cultureel fenomeen. Deze avond vertelt Bussche over haar praktijk als kunstenaar en de relatie tussen sieraden en de openbare ruimte. Als laatste onderdeel krijgt het publiek het woord. We nodigen u van harte uit om aan de conversatie deel te nemen door in te gaan op de betekenis van sieraden. Heeft u een juweel dat een speciale betekenis voor u heeft? Brengt u dit conversation piece-sieraad dan mee en deel uw persoonlijke visie op het sieraad.

Over de sprekers

Liesbeth den Besten is als onafhankelijk kunsthistoricus actief als schrijver, curator, adviseur, docent en spreker. Ze is gespecialiseerd in hedendaagse sieraden. Ze cureerde tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, en is de auteur van On Jewellery, a compendium of international contemporary art jewellery (Arnoldsche 2011).

Kunstenaar Liesbet Bussche studeerde Juweelontwerp aan Sint Lucas Antwerpen en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is aangekocht door o.a. het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Coda in Apeldoorn. Ze neemt regelmatig deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en geeft lezingen en workshops.