De geschiedenis van de Joodse jurist David Simons (1904-1998)

Vergeet de trieste dagen

De Joodse jurist David Simons (1904-1998) bewoog zich zijn hele leven ogenschijnlijk moeiteloos tussen twee werelden. In haar nieuwe boek Vergeet de trieste dagen onderzoekt Hinke Piersma deze geschiedenis.

Simons maakte al vóór de Tweede Wereldoorlog carrière in een niet-Joodse omgeving; daarbuiten zette hij zich in voor de Joodse gemeenschap. Met zijn gezin overleefde hij de Duitse bezetting onder bescherming van het departement van Binnenlandse Zaken. Na de oorlog pakte hij zijn vooroorlogse leven weer op. David Simons wilde vooruitkijken. Maar de verdrietige dagen van vervolging en verlies lieten zich niet wegwensen. Zijn echtgenote Ida, pianiste en schrijfster, leed eronder, en ook buiten de intimiteit van het eigen gezin was de oorlog nooit ver weg. In dit programma gaat Hinke Piersma naar aanleiding van haar boek Vergeet de trieste dagen. De tweestrijd van een Nederlandse zionist in gesprek met nader bekend te maken sprekers.

Over de sprekers

Hinke Piersma is hoofd van de afdeling Onderzoek en adjunct-directeur bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2005 op haar proefschrift De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989. Ze publiceerde het indringende boek Zussen. Een oorlogsverhaal en Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd.

Meer sprekers worden zsm bekendgemaakt.

Gerelateerde programma’s
27 09 24
Ruim veertig jaar verhalen
De diepe sporen van hiv/aids

Het is ruim veertig jaar geleden dat Amerikaanse artsen in juni 1981 alarm sloegen: zij ontdekten een nieuw virus, dat vooral rond leek te gaan onder homoseksuele mannen. Enkele jaren later zal het virus hiv genoemd worden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd overleden, onder wie duizenden in Nederland. Vandaag praten we over de erfenis van de hiv-epidemie en de verhalen van mensen die deze van dichtbij hebben meegemaakt.

Datum
Vrijdag 27 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
26 09 24
The effectiveness of psychoanalysis today

What is the place of psychoanalysis in facing human suffering, in the context of the current discontents in civilization? More than a century after its invention by Freud, an attempt was made to return to Lacan’s formula that defines psychoanalysis as a therapy unlike any other.

Datum
Donderdag 26 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 09 24
De filosofie van Judith Shklar
Waar krijgt onrecht een stem?

Wat is het verschil tussen onrechtvaardigheid en botte pech? Wanneer spreken we van een natuurramp en wanneer van een humanitaire crisis? In het net naar het Nederlands vertaalde Over onrecht laat Judith N. Shklar zien dat we bij zulke vragen niet met vastomlijnde begrippen, maar met een veranderende werkelijkheid te maken hebben.

Datum
Maandag 23 sep 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25