De geschiedenis van de Joodse jurist David Simons (1904-1998)

Vergeet de trieste dagen

De Joodse jurist David Simons (1904-1998) bewoog zich zijn hele leven ogenschijnlijk moeiteloos tussen twee werelden. In haar nieuwe boek Vergeet de trieste dagen onderzoekt Hinke Piersma deze geschiedenis.

Simons maakte al vóór de Tweede Wereldoorlog carrière in een niet-Joodse omgeving; daarbuiten zette hij zich in voor de Joodse gemeenschap. Met zijn gezin overleefde hij de Duitse bezetting onder bescherming van het departement van Binnenlandse Zaken. Na de oorlog pakte hij zijn vooroorlogse leven weer op. David Simons wilde vooruitkijken. Maar de verdrietige dagen van vervolging en verlies lieten zich niet wegwensen. Zijn echtgenote Ida, pianiste en schrijfster, leed eronder, en ook buiten de intimiteit van het eigen gezin was de oorlog nooit ver weg. In dit programma gaat Hinke Piersma naar aanleiding van haar boek Vergeet de trieste dagen. De tweestrijd van een Nederlandse zionist in gesprek met nader bekend te maken sprekers.

Over de sprekers

Hinke Piersma is hoofd van de afdeling Onderzoek en adjunct-directeur bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2005 op haar proefschrift De drie van Breda. Duitse oorlogsmisdadigers in Nederlandse gevangenschap 1945-1989. Ze publiceerde het indringende boek Zussen. Een oorlogsverhaal en Op eigen gezag. Politieverzet in oorlogstijd.

Jaap Cohen is historicus en schrijver.  In 2015 promoveerde hij cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis (Querido). Dit jaar kwam zijn veelgeprezen biografie De bolle Gogh over Theo van Gogh uit, die inmiddels is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Mieke Tillema was van 1969 tot 2008 lerares Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Ze publiceerde een aantal dichtbundels, o.a. Het genot van het surplus (1988) en Overzettingen (1990). In 1988 verscheen van haar hand De hoogten van Doyle, de trog van Bordewijk, een essay over plagiaat bij Bordewijk. Van 2009 tot 2014 schreef ze korte essays over gedichten in het tijdschrift VakTaal. Bij Cossee verscheen Tillema’s biografie over Ida Simons: Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende.

Stefan van der Poel is universitair docent bij de vakgroep Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de Joodse en Midden-Europese geschiedenis. In 2004 promoveerde hij op Joodse stadjers. De joodse gemeenschap in de stad Groningen, 1796-1945.

Arjen Fortuin (moderator) is biograaf en journalist. Hij publiceerde in 2015 de biografie Geert van Oorschot, uitgever, die op de shortlist van zowel de Brusseprijs 2016 als de Nederlandse Biografieprijs 2016 en op de longlist van de Fintro Literatuurprijs stond en werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Hij werkt bij NRC Handelsblad, eerst als literair redacteur, daarna als televisierecensent en nu als ombudsman. In 2022 verscheen Kijkt u nog? Waarom je toch de tv aan moet zetten.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25