Foto: Anne Wagner Pixabay
Duitsers en hun democratie sinds de jaren 1980

Tausend Aufbrüche

35 jaar na de val van de Muur is het debat over de kloof tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds springlevend. De Duitse kranten staan vol over wederzijds onbegrip en vermeende verschillen. Tijdens dit programma geeft Christina Morina een lezing naar aanleiding van haar nieuwe boek Tausend Aufbrüche: een onderzoek naar de ideeën over democratie en het zelfbeeld van burgers in Oost- en in West-Duitsland. Door haar studie van de democratie van onderaf vermijdt ze niet alleen bestaande clichés, maar trekt ze ook lijnen door naar het hedendaagse rechtspopulisme.

De voertaal van dit programma is Engels. Voor de Engelstalige boekomschrijving, zie hieronder.

Door de geschiedenis van de democratie in de Bondsrepubliek Duitsland en de geschiedenis van de aanspraak op democratie van de DDR met elkaar te verbinden, stelt Morina in haar nieuwe boek belangrijke verschillen en wederzijdse relaties in het begrip van staat en politiek vast. Veel inwoners van de DDR identificeerden zich met hun land en zijn ‘volksdemocratische’ idealen, maar bleven sceptisch tegenover de staat en zijn instellingen.

Aan de hand van burgerbrieven, petities en pamfletten laat Morina zien welke afstand Oost-Duitsers eind jaren tachtig hadden tot de staat. Tegelijkertijd spreekt uit de bronnen een vaak provinciaals, utopisch gevoel van burgerschap. Dat gegeven, gecombineerd met een heropleving van nationalisme in het Westen, creëerde een voedingsbodem voor de opkomst van rechtspopulisme. Het boek onthult de grenzen van de West-Duitse liberalisering en de diversiteit van de Oost-Duitse pogingen om de democratie over te nemen. Het is een belangrijke bijdrage om de huidige precaire situatie van de democratie te begrijpen.

Na Morina’s lezing verzorgt historicus Krijn Thijs (DIA) een commentaar. Moderatie: Hanco Jürgens.

Over de sprekers

Christina Morina is hoogleraar Zeitgeschichte aan de Universität Bielefeld. Ze groeide op in de DDR, studeerde in Leipzig en de VS en was eerder onder meer verbonden aan de Universität Jena en het Duitsland Instituut Amsterdam. Ze publiceerde onder meer The Invention of Marxism (2020) en was coauteur van de bundel Zur rechten Zeit (2019). In september vorig jaar verscheen Tausend Aufbrüche. Die Deutschen und ihre Demokratie seit den 1980er Jahren. Het boek is genomineerd voor de Deutsche Sachbuchpreis 2024 en was genomineerd voor de Leipziger Buchpreis 2024.

Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de moderne geschiedenis van Duitsland en Nederland, met bijzondere belangstelling voor transfer en conflict, voor historiografie en herinnering en voor het contemporaine Berlijn. Thijs begeleidt het DAAD-Graduiertenkolleg, organiseert workshops en lezingen en geeft onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (Geschiedenis, Duitslandstudies).

Hanco Jürgens (moderator) is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en Mainz, doceerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is nu docent aan de Universiteit van Amsterdam. Jürgens richt zich op de moderne geschiedenis van Duitsland vanuit een Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij het boek Na de val. Nederland na 1989, en in 2017 samen met Ton Nijhuis de bundel De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief.

 

A Thousand New Beginnings: Germans and Their Democracy since the 1980s

The thousand new beginnings in the fall of 1989 have had an ambiguous afterlife in the history of German democracy. They spawned an unprecedented degree of hope and uncertainty, intrepidness and ambiguity, political emancipation and social polarization—up through today. This contradictory balance sheet is frequently reduced to one side: either the years before the upheaval of 1989, or after; either the history of dictatorship in the GDR, or democracy in the Federal Republic; either the East German experience of an abrupt “takeover,” or its brazen execution by West Germans […]. This book takes another view, describing, for the first time, the transformation in how Germans in east and west understood democracy and citizenship, before and after the caesura of 1989.

Gerelateerde programma’s
02 05 25
Sieg Maandag: Trauma and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen

Sieg Maandag (1937-2013) was seven years old when he was photographed by George Rodger as he walked among the piles of bodies in the liberated Bergen-Belsen concentration camp. His father was killed there, his mother survived camp Beendorf and was reunited with him six months after the war. Sieg’s family were diamond dealers. After the war he learned to work with diamonds, traveled the world, fell in love, sang at the Paradiso night club, and painted hundreds of paintings and ceramics. This presentation, on the 80th anniversary of the photo documenting his liberation, focuses on interdisciplinary approaches to his art as representation and transformation. 

Datum
Vrijdag 2 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 x 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
19 03 25
SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 
De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Datum
Woensdag 19 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25