Sport als venster op het lichaam
Ons lichaam is belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zoveel gesport en letten nauwkeurig op onze voeding. Tegelijkertijd lijkt ons lichaam overbodig te worden door robotisering en kunstmatige intelligentie. In Wij zijn ons lichaam onderzoekt filosoof Aldo Houterman de betekenis van het lichaam, sport en beweging. Hierover gaat hij in gesprek met Abdelkader Benali en Nathanja van den Heuvel.
Zowel in de maatschappij als in de wetenschap is het lichaam in de schijnwerpers komen te staan. Lichaamsbeweging is goed voor ons brein en daarmee ook voor onze cognitie en onze geestelijke gezondheid. Zo beredeneerd blijft de rest van het lichaam toch nog ondergeschikt aan het brein.
In Wij zijn ons lichaam vraagt Aldo Houterman zich af hoe we fundamenteel anders naar ons lichaam kunnen kijken. Waarom werken we ons in het zweet als alles wat we doen, denken en laten al vastligt in het brein, in de genen of in een algoritme? Hoe belangrijk is lichaamsbeweging naast het effect op het brein? Welke sport moeten we onze kinderen leren?
Over de sprekers
Abdelkader Benali is schrijver en hardloper. Hij won de Libris Literatuur Prijs met De langverwachte en schreef over zijn ervaringen als sporter in onder meer Marathonloper en Asfalt, zand & stenen.
Nathanja van den Heuvel is filosoof en literatuurwetenschapper en doet aan gewichtheffen, hardlopen en kickboksen. Zij doceert en promoveert aan de Universiteit Leiden, waar ze onderzoek doet naar feminisme, sport en spel.
Aldo Houterman is filosoof en doet aan wielrennen. Hij doceert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Utrecht, en doet onderzoek naar het lichaam in de gezondheidszorg en in de sport. Wij zijn ons lichaam is zijn debuut.
Eveline Groot (moderator) promoveert aan de Erasmus Universiteit op het verlichte en romantische mensbeeld van Germaine de Staël. Eveline doet aan yoga.