Een cultuurfilosofische benadering van burn-out

Opgebrand

De burn-out lijkt een aandoening die tot het domein van de arbeidssociologen en psychologen behoort, waarbij de focus veelal ligt op therapieën om ervan af te komen. Deze avond probeert filosoof Maarten Coolen de burn-out te begrijpen als een conditie die kenmerkend is voor onze hoogmoderne cultuur. Wie niet in staat is een biografie over zichzelf op gang te houden, verliest zijn identiteit. Hij houdt op te bestaan.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

In een voormoderne cultuur ontleent iemand zijn identiteit aan de plaats die hij in een gemeenschap inneemt. De moderne tijd kent de psychologische roman, waarin de toevallige gebeurtenissen die de hoofdpersoon overkomen, in een voor hem noodzakelijk verband worden geplaatst. Het zoeken naar een eigen identiteit is daarmee een narratieve onderneming geworden. In een hoogmoderne cultuur is het zelf een reflexief project. Er treedt een verandering op in de structuur van het narratief waarin de identiteit wordt gevat. De huidige biografie van het zelf wil namelijk van het gewenste leven een controleerbaar traject ontwerpen, dat men aan het volgen is. Wie te moe is geworden om deze taak op zich te nemen, is existentieel opgebrand. Burn-out is geen individueel medisch probleem waar je van af kunt worden geholpen, maar drukt een hoogmodern verlies uit van een ik dat een zinvol leven leidt. En wat dan? Maarten Coolen zal te rade gaan bij onder anderen de socioloog Anthony Giddens en de filosofen Paul Ricoeur, Helmuth Plessner  en Charles Taylor.

Over de spreker

Maarten Coolen was universitair docent aan de Afdeling Filosofie van de FGw van de UvA. Hij zet bij dezelfde afdeling zijn activiteiten op het gebied van de filosofische antropologie en de cultuurfilosofie als gast voort. Hij publiceerde o.a. De machine voorbij (1992), Het eigen gewicht van de dingen (red. met Koo van der Wal, 2002) en ‘Reflexieve zedelijkheid in de hoogmoderne samenleving’ (in het boek Hegel actueel, 2008).

Gerelateerde programma’s
03 03 21
Een verhaal over burn-out en depressie
Naar omstandigheden nogal slecht

In haar boek Naar omstandigheden nogal slecht beschrijft Inger Boxsem de burn-out en langdurige depressie die haar met een smak op de bodem van haar gestel en van de sociaal-maatschappelijke ladder wierpen. Met Marian Donner verkent zij het hoe en waarom van die overspannen staat, waarin zoveel mensen in onze samenleving geraken.

Datum
Woensdag 3 mrt 2021 20:00 uur
Locatie
Online
18 04 19
Mental health in the digital age
Media as “Pharmakon”

Are digital media like narcotic drugs? Such comparisons have become increasingly common in the rampant discussion on smartphone and technology addiction. In his book ‘Plato’s Pharmacy’ (1968) philosopher Jacques Derrida discusses the ambiguity of the “pharmakon”, designating both poison and medicine, depending on context and individual differences. Can our contemporary media be seen as pharmaka for our mental health? For the 5th session of the “SAY AAHH!” series Amir Vudka, Patricia Pisters and Marlies Brouwer will discuss their ongoing work on this topic.

Datum
Donderdag 18 apr 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 04 18
Hard studeren én hard gaan?
Millennials en drugs

Er heerst al lang geen taboe meer op het gebruiken van drugs; op festivals en feesten maar ook op de hogeschool en universiteit lijkt druggebruik aan de orde van de dag. Veel millennials gebruiken drugs, om hard te gaan op een feest, om te ontspannen of om een nacht lang te kunnen studeren voor een tentamen. Maar is dat allemaal wel zo normaal? Wat zijn de drug-trends onder millennials? En zijn al deze middelen wel zo ongevaarlijk als ze lijken?

Datum
Dinsdag 24 apr 2018 17:00 uur
Locatie
SPUI25