Over racisme en segregatie in Nederland

Oefeningen in nederigheid

In zijn boek Oefeningen in nederigheid vertelt Gamal Fouad, zoon van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder, zijn migratie- en familiegeschiedenis aan zijn dochter en zoon. Al verhalende onderzoekt hij welke betekenis naam en afkomst spelen – toen en nu. Vanavond gaat hij in gesprek met Merijn Super over biculturaliteit, oriëntalisme en racisme.

In zijn jeugd speelden voor Gamal Fouad zijn naam en afkomst geen rol van betekenis. Hij groeide op in twee werelddelen, in een bicultureel gezin, hij was zwart én wit. Tegenwoordig is de segregatie er in Nederland niet minder op geworden, tekent hij op in Oefeningen in nederigheid. Fouad merkt het bij het kiezen van een school voor zijn kinderen, en ziet het als zijn vrouw in het ziekenhuis halal eten voorgezet krijgt, alleen vanwege hun achternaam. Ook valt het hem op bij reacties op het feit dat zijn grootouders in een Japans interneringskamp hebben gezeten – alsof dat door zijn Arabische achtergrond niet mogelijk is. Tijdens deze avond reflecteert Fouad samen met Merijn Super op zijn verleden en heden als biculturele Nederlander.

Over de sprekers

Gamal Fouad is schrijver en maakt als beeldend kunstenaar deel uit van het duo Felix & Mumford. Hij debuteerde met de roman Oneindig eiland, en publiceerde in De Gids en Hollands Maandblad. Voor het verhaal ‘Het achterland’ ontving hij de Nieuw Proza Prijs. Zijn verhalenbundel De voorhuidenverzamelaar stond op de shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Merijn Super (moderator) studeerde Europese Studies en Geschiedenis. Als museumdocent in het Scheepvaartmuseum onderwijst hij over koloniale geschiedenis. Eerder onderzocht hij onder andere hoe zijn eigen Indo-Europese familieleden, samen met honderdduizenden lotgenoten, na migratie vanuit Indonesië in de jaren ’50 werden opgevangen door de Nederlandse overheid. In 2020 maakte hij samen met kunstenaar Jonathan Hielkema in de Verenigde Staten de documentaire America, how are you? Super is sinds 2019 gastheer bij SPUI25.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25