Over racisme en segregatie in Nederland

Oefeningen in nederigheid

In zijn boek Oefeningen in nederigheid vertelt Gamal Fouad, zoon van een Egyptische vader en een Nederlandse moeder, zijn migratie- en familiegeschiedenis aan zijn dochter en zoon. Al verhalende onderzoekt hij welke betekenis naam en afkomst spelen – toen en nu. Vanavond gaat hij in gesprek met Merijn Super over biculturaliteit, oriëntalisme en racisme.

In zijn jeugd speelden voor Gamal Fouad zijn naam en afkomst geen rol van betekenis. Hij groeide op in twee werelddelen, in een bicultureel gezin, hij was zwart én wit. Tegenwoordig is de segregatie er in Nederland niet minder op geworden, tekent hij op in Oefeningen in nederigheid. Fouad merkt het bij het kiezen van een school voor zijn kinderen, en ziet het als zijn vrouw in het ziekenhuis halal eten voorgezet krijgt, alleen vanwege hun achternaam. Ook valt het hem op bij reacties op het feit dat zijn grootouders in een Japans interneringskamp hebben gezeten – alsof dat door zijn Arabische achtergrond niet mogelijk is. Tijdens deze avond reflecteert Fouad samen met Merijn Super op zijn verleden en heden als biculturele Nederlander.

Over de sprekers

Gamal Fouad is schrijver en maakt als beeldend kunstenaar deel uit van het duo Felix & Mumford. Hij debuteerde met de roman Oneindig eiland, en publiceerde in De Gids en Hollands Maandblad. Voor het verhaal ‘Het achterland’ ontving hij de Nieuw Proza Prijs. Zijn verhalenbundel De voorhuidenverzamelaar stond op de shortlist van de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Merijn Super (moderator) studeerde Europese Studies en Geschiedenis. Als museumdocent in het Scheepvaartmuseum onderwijst hij over koloniale geschiedenis. Eerder onderzocht hij onder andere hoe zijn eigen Indo-Europese familieleden, samen met honderdduizenden lotgenoten, na migratie vanuit Indonesië in de jaren ’50 werden opgevangen door de Nederlandse overheid. In 2020 maakte hij samen met kunstenaar Jonathan Hielkema in de Verenigde Staten de documentaire America, how are you? Super is sinds 2019 gastheer bij SPUI25.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25