Alumni Talk

Milieuactivisme in Nederland

De verhouding van de mens tot de natuur is al lange tijd onderwerp van discussie. Waar we voorheen spraken over de verandering van het klimaat door invloeden van de mens, gaat het nu over een crisis van het klimaat. Een crisis waartegen velen zich lange tijd actief inzetten. Tijdens deze Alumni Talk duiken we in de geschiedenis van milieuactivisme en de staat van het hedendaagse mediaklimaat.

Deze avond gaan wetenschappers en milieuactivisten met elkaar in gesprek over de staat van milieuactivisme in Nederland. Universitair docent Geschiedenis Peter van Dam gaat in op de oorsprong van milieuactivisme en docent Mediastudies Maarten Reesink spreekt over de wijze waarop erover in de media verslag wordt gedaan. Milieuactivisten Jelle de Graaf en Anja Reimann schuiven aan bij een paneldiscussie met de andere sprekers, onder leiding van moderator Audilia Vaughn.

Over de sprekers

Peter van Dam is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en coördinator van de onderzoeksgroep Milieu & Maatschappij. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van duurzaamheid.

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur en het Instituut voor Disciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij sinds 2008 college geeft over mens-dierstudies (Human-Animal Studies). Daarnaast is hij mede-oprichter van het Centrum voor DierMens Studies.

Jelle de Graaf is UvA-alumnus Politicologie, intersectioneel activist, campaigner en strategisch adviseur.

Anja Reimann is gemeentelijk projectmanager en milieuactivist.

Audilla Vaughn (moderator).

Gerelateerde programma’s
13 06 23
Leren leven met natuurbranden

De wereld staat in brand. Van het Amerikaanse Westen tot aan Zuid-Europa bedreigen steeds frequentere en ernstigere branden de menselijke veiligheid, infrastructuur en ecosystemen. Ook in Nederland wordt voorspeld dat bosbranden steeds onbeheersbaar worden. Hoe te leven in een wereld die steeds vuriger wordt?

Datum
Dinsdag 13 jun 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 03 23
Groningen en het gas: een maand na het rapport

‘Groningers boven gas’ is de boodschap van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. Na decennia van gaswinning en bevingen heeft Nederland een ‘ereschuld’ aan de Groningers. De commissie oordeelde snoeihard over de wijze waarop overheid en bedrijven alleen oog hadden voor hun financiële belangen. Hoe nu verder?

Datum
Dinsdag 28 mrt 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 01 23
Ecologisch denken en de strijd voor de natuur
Met Rachel Carson naar een nieuw keerpunt?

Geen boek heeft meer invloed gehad op de milieubeweging dan Rachel Carsons klassieker Verstild voorjaar. Haar aanklacht tegen ecologische verwoesting en de teloorgang van biodiversiteit veroorzaakte begin jaren zestig een ommezwaai in milieubewustzijn en -beleid. Wat kunnen we leren van Carsons strijd voor de natuur en ‘alles wat leeft’? Welke ideeën weten te mobiliseren? Hoe bereiken we een nieuw keerpunt?

Datum
Maandag 23 jan 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25