Pleidooi voor humanisme

Mens worden is een kunst

Wat is de juiste manier van leven? En wat is een goede maatschappij? Aan de hand van de twee grote vragen van Socrates, geeft Nexus-directeur Rob Riemen in zijn nieuwe boek Mens worden is een kunst een aanzet voor een cultuurfilosofisch debat van deze tijd. Hij gaat hierover in gesprek met uitgever Sander van Vlerken.

Let op: aanmelding betreft online deelname via de livestream.

Mens worden is een kunst. Geen wetenschap. Indien het een wetenschap zou zijn dan zouden er bewezen theorieën, eenduidige antwoorden, protocollen en handleidingen voor het leven bestaan. Die zijn er niet. Ieder individu zal met alle verlangens, onzekerheden, twijfels, angsten, nederlagen die inherent zijn aan ons bestaan zijn eigen weg moeten vinden om de menselijkheid te bereiken die ons in staat moet stellen in waarheid te leven, schoonheid te scheppen, compassievol en rechtvaardig te zijn.

Als variaties op een thema biedt Rob Riemen met zijn nieuwe boek vier etudes in de kunst van het mens worden. Een etude met oorlog als leerschool, een etude in het overwinnen van domheid en leugens, een etude in moed en compassie en ten slotte een etude in de verlossing van angst door het scheppend vermogen van de mens en ware liefde. Vier etudes voor ieder die zich bekommert om de twee grote vragen die Socrates ons voorhield: ‘Vertel me, wat is nu de juiste wijze van leven? En wat is een goede maatschappij?’

Over de sprekers

Rob Riemen startte in 1991 met het tijdschrift Nexus, waarna hij in 1994 het Nexus Instituut oprichtte. Als directeur is hij bedenker en initiator van de ideeën en activiteiten van het Nexus Instituut. Hij publiceerde Adel van de geest. Een vergeten ideaal (2008), De eeuwige terugkeer van het fascisme (2010), tevens opgenomen in To Fight Against This Age (2018), en De universiteit van het leven (2013). Zijn werk verschijnt in vierentwintig talen.

Sander van Vlerken is uitgever bij Athenaeum–Polak & Van Gennep.

Gerelateerde programma’s
21 11 23
Double Book Launch with Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy
Sonic Objects of Desire?

In contemporary culture, outdated ideas persist about sound media, such as radio, as being for the ears only. Yet sound media cultures have also variously engaged vision, touch, smell, and taste. This event will focus on the cross-sensory and material qualities of sound media by a double book launch of new books in Media Studies by Carolyn Birdsall and Elodie A. Roy.

Datum
Dinsdag 21 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
09 11 23
Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van Kees de jongen (1923), maar Thijssen was zo veel méér. In de nieuwe biografie schetst Peter-Paul de Baar een beeld van Thijssen als mens en literator en toont hij hoe actueel veel van zijn ideeën over onderwijs nog steeds zijn. Ons panel van liefhebbers en deskundigen buigt zich vanavond over de nalatenschap van deze schrijver, schoolmeester en socialist.

Datum
Donderdag 9 nov 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
02 11 23
Why we fall for it – and how we build immunity
Diagnosis: Disinformed

In all its various forms, disinformation is one of the great threats to modern democracy. Especially in times of crisis, fake news and conspiracy theories fall into fertile ground. Through new technologies and social media channels, disinformation spreads at lightning speed—and divides society. We saw that happening during the corona crisis and we see it now in the war in Ukraine. Indeed, disinformation can radicalize people and incite them to violence. Putin’s war, but also the right-wing attacks in Halle and Hanau in Germany and the burning of 5G transmission masts in the Netherlands are examples of this.

Datum
Donderdag 2 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25