20201014_maar-ik-hield-al-wel-van-je
Een avond over miskramen

Maar ik hield al wel van je

Jaarlijks krijgen 11,5 op de 1000 vrouwen een miskraam – en dat zijn alleen de geregistreerde gevallen. Geen miskraam is hetzelfde. Iedereen ervaart haar of zijn eigen leed. Deze avond spreken we hierover bij de presentatie van het boek ‘Maar ik hield al wel van je’ van journalist en schrijver Marjolijn de Cocq. Moderatie: Ronald Ockhuysen.

In september 2005, drie weken na haar bruiloft, krijgt Marjolijn de Cocq haar eerste miskraam. Ze stort van een hoge top in een diep dal – en er zullen nog drie miskramen volgen. In die jaren ondervindt ze hoe moeilijk het is om erover te praten en hoe goedbedoelde reacties vaak verkeerd vallen.

Gebaseerd op de dagboeken die ze bijhield schreef De Cocq een persoonlijk essay, Maar ik hield al wel van je, over haar verdriet, en over het geluk van de twee kinderen die er wel mochten komen. Over pijn, onbegrip, schuldgevoel en eenzaamheid. Deze avond gaat De Cocq het gesprek aan over dit vaak nog in taboesferen gehulde onderwerp. Een bijzondere avond met sprekers, performance en muziek, gepresenteerd door Ronald Ockhuysen. Met muziek van Candy Dulfer.

Over de sprekers

Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook een wekelijkse column heeft. Ze schreef eerder Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens over dieetrages en sportgoeroes.

Stacey Esajas presenteerde de NTR-televisieserie voor jongeren De Slavernij Voorbij? en toerde met Jetty Mathurin e.a. door het land met de voorstelling De overdracht. In haar tragikomische onewomanshow Soep! verhaalt Esajas over de (moeizame) weg naar moederschap en de feiten & fabels daarom heen, maar ook over kracht, familie, carrière en… soep.

Candy Dulfer is een Nederlands saxofoniste. Naast haar solocarrière is Dulfer sinds 2014 onderdeel van de gelegenheidsformatie Ladies of Soul.

Dieuwertje Mertens is literatuurcriticus en journalist.

Moderatie: Ronald Ockhuysen

Gerelateerde programma’s
01 12 20
Literaire talkshow!
Letteren Live #9

Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds lanceren de nieuwe literaire talkshow: Letteren Live. Marjolijn de Cocq en Ronald Ockhuysen presenteren het programma, dat ook per video wordt verspreid. De gasten van negende editie zijn Esther Gerritsen, Christiaan Weijts en Joost Oomen.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online