Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?

Nog altijd op zoek naar hoe we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde komen, gaan we te rade bij Elfriede Jelinek (1946), schrijfster van romans en toneelstukken. Jelinek laat in haar werk vrouwelijke iconen (oa. Jackie Kennedy, Sylvia Plath en Ingeborg Bachmann) aan het woord, die in het werkelijke leven het gevoel hadden (mond)dood te zijn gemaakt door de man.

Deze middag toont het (voor)onderzoek van de voorstelling Liebe Jelinek van Maatschappij Discordia. Van Jelinek komt onder andere de volgende provocatie: ‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben.’ We bespreken hoe de moeder-dochterrol bepalend is voor onze verwachtingen over de liefde en wat dit doet qua ideeën over emancipatie en huwelijk. We wisselen korte lezingen af met de voordracht van gloednieuw verzonnen sprookjes door de drie actrices: Sara de Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven (Maatschappij Discordia) en Miranda Prein (Maatschappij Discordia). Joyce Roodnat geeft een lezing en modereert. Onze gast Nisrine Mbarki schuift aan om haar beeld te schetsen van de moeder-dochter relatie. De voorstelling Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? wordt gespeeld door Maatschappij Discordia in coproductie met De Roovers. Het is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief.

Over de sprekers

Joyce Roodnat is journalist en auteur. Ze werkt sinds 1980 bij NRC Handelsblad, was o.m. chef kunst/Cultureel Supplement (CS) en trad onlangs toe tot de redactie van de opiniepagina. Ze schrijft elke week een colomn over de relevantie van kunst, naast essays over film, theater, literatuur en beeldende kunst. Ze publiceerde romans, monografieën en essaybundels zoals ‘Vrouwen zijn leuker’ (2010).

Nisrine Mbarki studeerde aan de theaterschool in Utrecht en aan Tilburg University. Nisrine is een veelzijdige schrijver, vertaler en programmamaker. Ze schrijft theaterteksten, korte verhalen en poëzie. Als vertaler vertaalt ze uit het Arabisch naar het Nederlands.
Haar werk verscheen in literaire tijdschriften als de Gids, Het liegend Konijn, de poëziekrant en Tirade, ook stond ze op festivals als Globale in Bremen, Felix Poetry Festival in Antwerpen en poetry international.

Sara de Bosschere is Vlaamse actrice en studeerde in 1994 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Ze is eveneens theatermaker en scenarist en medeoprichter van het theatergezelschap De Roovers. Sara is regelmatig gastdocent bij toneelscholen in Antwerpen, Brussel, Gent en Maastricht. Sinds 2013 jaar maakt ze deel uit van de beoordelingscommissie podiumkunsten van de Vlaamse Overheid.

Annette Kouwenhoven studeerde een korte tijd filosofie aan de Universiteit van Amsterdam voordat ze overstapte naar de Amsterdamse Toneelschool. Sinds de oprichting van Maatschappij Discordia in 1982 is ze vast verbonden aan dit toneelspelerscollectief, waarmee ze gemiddeld drie voorstellingen per jaar maakt en toert. Tussen de bedrijven door geeft ze af en toe les aan diverse toneelscholen/initiatieven.

Miranda Prein studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. Daarna werkte ze bij DASARTS en sinds 1996 is ze als theatermaker vast verbonden aan Maatschappij Discordia, waar ze één van de initiatiefnemers van de serie Weiblichter Akt (sinds 2011) is. Af en toe geeft ze les aan studenten op diverse opleidingen.

Gerelateerde programma’s
05 04 19
De liefde, vrouwelijke seksualiteit en autonomie
L’amour Duras

‘De geheimzinnige dood te sterven van minnaars zonder liefde’. Wat spreekt meer tot de verbeelding, en wat is ongrijpbaarder dan de liefde? Niemand weet precies wat het is en toch bepaalt het in grote mate ons leven. In dit programma verdiepen we ons in het werk van Marguerite Duras.

Datum
Vrijdag 5 apr 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25