Kunstmatige intelligentie: medicijn voor de zorg?

Ons zorgsysteem moet op de schop. De wachtlijsten voor mensen met mentale problemen worden alsmaar langer. Hoe complexer het probleem, hoe langer het wachten is op behandeling. Dit is in de eerste plaats schadelijk voor mensen in (acute) nood. Daarnaast ondermijnt het ons vertrouwen in zorgverleners, zoals psychiaters en psychologen. Wat is er nodig om de psychiatrie klaar te stomen voor de toekomst? Vanavond onderzoekt professor Iris Sommer of en hoe kunstmatige intelligentie de psychiatrie kan remediëren.

Psychiatrische diagnoses worden gesteld op basis van symptoombeschrijvingen. Die zijn alleen niet altijd waarheidsgetrouw of accuraat genoeg. Wat als er een nieuwe manier zou zijn om te diagnosticeren? Niet met behulp van bloedtesten of dure hersenscans, maar louter door spraakherkenning? Aan de hand van Natural Language Processing-software (NLP) hoopt Iris Sommer die hoognodige vernieuwing in de psychiatrie tot stand te brengen. Door te analyseren wat en hoe een patiënt iets zegt, zou software psychische problematiek kunnen detecteren en monitoren.

Is deze ontwikkeling goed nieuws; welke (nieuwe) vragen werpt zij op? Wat betekent een steeds inniger relatie tussen kunstmatige intelligentie en de medische wereld voor patiënten en ons zorgsysteem? Hoe beïnvloedt het gebruik van dergelijke software het contact tussen cliënt en psychiater? Hoe zit het met de data die de software verzamelt? Worden ze gedeeld met derden? En dan de hamvraag: zullen algoritmen de immense wachtlijsten verhelpen?

Over de sprekers

Iris Sommer is Psychiater en Hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG (Groningen). Van september – januari 2023 is zij Distinguished NIAS-Lorentz Fellow en onderzoekt ze hoe het gebruik van spraakanalyse algoritmes de psychiatrie een nieuwe boost kunnen geven. Sommer is o.a. bekend van haar boeken Haperende hersenen (2018) en Het vrouwenbrein (2020).

Marianne Boenink is Hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg aan het Radboud UMC. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met ethische vragen en dilemma’s in de zorg, met speciale focus op de wisselwerking tussen technologische innovaties en waarden in de zorg.

Anniek de Ruijter is Professor of Health Law and Policy aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is directeur en initiator van het Law Centre for Health and Life. Daarnaast is de Ruijter verbonden aan het Amsterdam Institute for Global Health and Development. De Ruijter is daarnaast directeur van Bureau Clara Wichmann. In haar onderzoek kijkt zij naar de rol van de wet in het verbeteren en beschermen van menselijke gezondheid. Wat zijn de wettelijke grenzen aan de bevoegdheden van de publieke en medische sector met betrekking tot de menselijke kwetsbaarheid en het menselijke verlangen naar een lang en gezond leven?

Jan Willem Duyvendak is directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
09 01 23
Societal Challenges, Global Mental Health and Humane AI

At this year’s Dies Natalis of the University of Amsterdam, Professor dr. Vikram Patel (Harvard University) and Prof. dr. Chris Manning (Stanford University) will be awarded Honorary Doctorates. During this symposium, a panel of expert speakers will join our honorees to discuss pertinent topics within the fields of mental health and the use of artificial intelligence on a global scale.

Datum
Maandag 9 jan 2023 09:30 uur
Locatie
SPUI25
04 11 22
How We Grow the World We Want
Viral Justice

Long before the pandemic, Ruha Benjamin was doing groundbreaking research on race, technology, and justice, focusing on big, structural changes. But the twin plagues of COVID-19 and anti-Black police violence inspired her to rethink the importance of small, individual actions. Part memoir, part manifesto, her new book Viral Justice is a sweeping and deeply personal exploration of how we can transform society through the choices we make every day.

Datum
Vrijdag 4 nov 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 10 22
The Ethical Dilemma of Artificial Intelligence
Moral Machines

In the middle of the 21st century, artificial intelligence (AI) will take many decisions on behalf of humans. Not to enslave people, but to save humanity, posits Roberto Simanowski in his talk. He looks back from the future to the present time, in which the first decisions for this development are made. Fiction for a better understanding of the present.

Datum
Donderdag 27 okt 2022 20:00 uur
Locatie
SPUI25