Jaarlijkse Jacob Israël de Haan lezing

Jacob Israël de Haan: mimicry en eigenzinnigheid

Past de dichter Jacob Israël de Haan in het verhaal van het ontstaan van de moderne poëzie in de eerste decennia van de twintigste eeuw, of was hij een buitenbeentje dat uit de pas liep met andere nieuwe dichters? Welke rol speelde zijn homoseksualiteit in dit verband en hoe kreeg dat thema een plaats in zijn werk? Sloot hij aan bij andere homoseksuele Nederlandse (en buitenlandse) auteurs of was hij werkelijk uitzonderlijk?

In samenwerking met het Jacob Israël de Haan Genootschap    

In deze lezing benaderen de sprekers Jacob Israël de Haan uit het perspectief van hun twee recent voltooide boeken: Mary Kemperink, Anders dan de anderen. Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en medische wetenschap (Querido facto, 2024) en Gillis Dorleijn: Een nieuw geluid. De geboorte  van de moderne poëzie in Nederland (Prometheus, 2025) (samen met Wiljan van den Akker). Ze laten zien dat De Haan zich zowel een meester van de literaire mimicry als een eigenzinnig homoseksueel schrijver betoonde. 

Over de sprekers  

Gillis Dorleijn was hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Groningen. Hij publiceerde over poëzie, poëzie en muziek, literatuuropvattingen in institutionele context en de functie van literatuur. Voorjaar 2025 komt zijn samen met Wiljan van den Akker geschreven veelomvattend standaardwerk over de moderne poëzie uit bij uitgeverij Prometheus onder de titel Een nieuw geluid 

Mary Kemperink was hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde te Groningen. Zij is gespecialiseerd in het fin de siècle van de negentiende eeuw, zowel in de literatuur als in de cultuur van die periode. Haar invalshoek is internationaal en geldt in het bijzonder de relatie tussen literatuur en wetenschap. De afgelopen jaren heeft ze zich in toenemende mate beziggehouden met de verhouding tussen literatuur en homoseksualiteit. In 1924 publiceerde ze daarover bij Querido facto Anders dan de anderen. Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap 

Jacqueline Bel (moderator) is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Vrije Universiteit (Multatuli-leerstoel) en voorzitter van het Jacob Israël de Haan Genootschap. Zij is gespecialiseerd in de Nederlandse literatuur van de 19e en 20e eeuw, publiceerde o.a. Bloed en rozen. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1900-1945 (2015),  met Rick Honings en Coen van ’t Veer De postkoloniale spiegel, De Nederlands-Indische letteren herlezen (2021) en met René van Woudenberg, De Sjaalmanpapers, Verborgen denkwerelden in Multatuli’s Max Havelaar (2024). 

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25