J.M.A. Biesheuvelprijs 2023

Tijdens de Week van het Korte Verhaal reikt de SLAA de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 uit, de prijs voor de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar. In dit feestelijke programma draagt Roos van Rijswijk een speciaal voor deze avond geschreven ode aan het korte verhaal voor. De presentatie is in handen van Arjen Fortuin.

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 bestaat uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens. Het prijzengeld voor de J.M.A. Biesheuvelprijs wordt bijeengebracht door een crowdfundingsactie op platform Voordekunst. De hele opbrengst van gaat naar de prijswinnaar. Doneren? Dat kan hier tot 17 februari!

Over de sprekers

Roos van Rijswijk is schrijver van romans en korte verhalen, die onder meer verschijnen bij Uitgeverij Querido. Voor haar debuutroman Onheilig ontving ze de Anton Wachterprijs. De dwaler is een verhalenbundel die werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Voor NRC recenseert Van Rijswijk vertaalde fictie, aan de Schrijversvakschool geeft ze les in het schrijven van korte verhalen.

Arjen Fortuin (moderator) is ombudsman van NRC. Hij was voor die krant literair criticus en schreef van 2017 tot 2022 een dagelijkse column over televisie. Hij publiceerde in 2015 de biografie Geert van Oorschot, uitgever en in 2022 Kijkt u nog? Waarom je toch de tv moet aanzetten. In augustus verschijnt zijn biografie van Gerrit Kouwenaar: Men moet.

 

Over de J.M.A. Biesheuvelprijs

De J.M.A. Biesheuvelprijs werd in 2015 in het leven geroepen door Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon. De J.M.A. Biesheuvelprijs is de eerste en enige prijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. Het is bovendien de enige literaire prijs die geheel wordt gecrowdfund: het totale bedrag dat via Voordekunst wordt gedoneerd, gaat naar de winnende schrijver. De prijs is vernoemd naar J.M.A. Biesheuvel, een van de grootmeesters van het korte verhaal. Eerdere winnaars waren onder anderen Hanna Bervoets, Rob van Essen, Maarten ’t Hart en Mensje van Keulen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.jmabiesheuvelprijs.nl.

 

 

Gerelateerde programma’s
20 02 22
J.M.A. Biesheuvelprijs 2022

De J.M.A. Biesheuvelprijs 2022, de prijs voor de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar, wordt uitgereikt tijdens de Week van het Korte Verhaal.

Datum
Zondag 20 feb 2022 16:00 uur
Locatie
SPUI25