Over het ontwikkelen van oplossingen die iedereen wil gebruiken

Hoe makkelijk kan je het maken?

Jasper van Kuijk is ontwerpwetenschapper, columnist en cabaretier ‘in ruste’. Deze avond laat hij je op toegankelijke wijze kennismaken met de principes, het proces en de praktijk van gebruiksgericht ontwerpen en gaat hij in gesprek met experts.

Onbegrijpelijke apps, ingewikkelde apparaten of frustrerende IT-systemen: slechte ontwerpen schieten hun doel voorbij en kunnen mensen buitensluiten. Hoe kunnen we producten, diensten en systemen zo ontwerpen dat mensen ze wél kunnen en willen gebruiken? Dat kan met gebruiksgericht ontwerpen. Een aanpak die is ontwikkeld in de ontwerp- en interactiewereld, en die ook daarbuiten veel waarde heeft.

Deze avond neemt Jasper van Kuijk ons mee in de principes, het proces en de praktijk van gebruiksgericht ontwerpen. Hoe kan je ontwerpen op een manier die het leven van klanten, burgers, leerlingen, cliënten, patiënten, medewerkers en andere mensachtigen beter, leuker en makkelijker maakt? En verder is er een ‘gebruiksgericht ontwerp helpdesk’, waar ervaren ontwerpers helpen een ontwerpaanpak te formuleren voor een gebruiksprobleem in jouw organisatie.

Over de sprekers

Jasper van Kuijk is ontwerpwetenschapper, columnist en cabaretier ‘in ruste’. Jasper is verbonden aan de tu Delft en de Universiteit van Karlstad in Zweden. In de Volkskrant schrijft hij de column ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’, waarin hij denkfouten in hedendaagse ontwerpen fileert. In 2022 verhuisde hij naar Zweden, maar niet voordat hij De slimste mens wist te winnen.

Ger Baron is Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. Zijn team zorgt dat Amsterdam pro-actief inspeelt op ontwikkelingen op het gebied van innovatie en digitalisering.

Meike Mak is gebruiksonderzoeker en -strateeg, en oprichter van gebruiksonderzoeksbureau MB Studio.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25