VrijheidA

Het wie van de vrijheid

Het vrije zijn en het vrije woord. Zonder deze verworvenheden geen ware democratie, zal menigeen beamen. Maar wat als het zijn van de een wordt bekneld door het woord van de ander? Wie of wat staat er dan op het spel?

Van talkshowtafel, via demonstratie tot in de Tweede Kamer – de verhouding tussen vrijheid en identiteit wordt niet zelden geproblematiseerd. De recensies van hedendaagse ‘identiteitspolitiek’ lopen uiteen. Waar sommigen een broodnodige emancipatie in taal en beleid aanmoedigen, ontwaren anderen een beklemmende politieke correctheid. En wat te denken van ‘cancel culture’: vloek of zegen? Deze middag staan wij stil bij de huidige wisselwerking tussen vrijheid en identiteit, met keynotes van Yael van der Wouden en Munganyende Hélène Christelle en poëzie van Jerry Afriyie. Moderatie: Fenneke Wekker.

Over de sprekers

Yael van der Wouden is schrijver en storyteller. Ze doceert aan de universiteit van Maastricht en Utrecht en geeft creative writing-cursussen in Utrecht en Rotterdam. Zelf schrijft ze vaak over joods-zijn in de diaspora, over herinneringscultuur en over alle honden die ze heeft gehad. Haar werk is genomineerd voor o.a. the Pushcart Prize, Best Short Fiction en is genoemd onder Best American Essays 2018. Zij werkt op dit moment aan een roman over hoe ieder mens anders liefheeft.

Jerry Afriyie is dichter en mensenrechtenactivist. Hij is mede-oprichter van de stichtingen Nederland Wordt Beter en Soul Rebel Movement. In 2011 startte hij samen met andere kunstenaars de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme.

Munganyende Hélène Christelle is politiek geëngageerd auteur en cultureel ondernemer. Ze creëerde het crossmediale feministische platform FUFU&DADELS en schrijft maatschappijkritische essays. Ze werd opgenomen in de NRC 101 cultuurlijst, ELLE magazine’s 30 Greta’s of now en was fellow bij het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Als maker en denker werpt Munganyendes werk een intieme blik op zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. Daarover ontwikkelt ze dit schooljaar het vak Beyonceology aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Munganyendes debuutroman Vreemd fruit verschijnt in 2021 bij uitgeverij Pluim. In aanloop naar de roman ontving ze de CCS Crone oorkonde voor beloftevolle debutanten.

Fenneke Wekker (moderator) is politiek socioloog en hoofd academische zaken bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Haar etnografische onderzoek richt zich op de praktijk van beleidsinterventies in achterstandswijken, professionele initiatieven tot gemeenschapsvorming in wijken, en institutionele mechanismen van in- en uitsluiting. In 2017 verscheen haar boek Top-down Community Building and the Politics of Inclusion bij Palgrave-MacMillan, New York.