20201124_het-nederlandse-slavernijverleden
Afro-Nederlandse verkenningen #4:

Het Nederlandse slavernijverleden

Wat weten we over het Nederlandse slavernijverleden? Frank Dragtenstein behandelt het ontstaan van de slavernij, haar verloop, vormen van verzet, de rol van vrouwen en het einde van deze periode. Wat denken we te weten en wat strookt met de archieven?

Over de sprekers

Frank Dragtenstein is historicus en Surinamist. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Surinaamse slavernij, de marronage en geschiedenis van Afrikanen in de diaspora. In 2002 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘De ondraaglijke stoutheid der wegloopers’: marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768. Hij was bestuurslid van de stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek en onderzoeker bij het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Van zijn hand verschenen onder meer ‘Trouw aan de blanken’. Quassie van Nieuw Timotibo, twist en strijd in de 18de eeuw in Suriname (2004), Alles voor de vrede. De brieven van Boston Band tussen 1757 en 1763 (2009) en Van Elmina naar Paramaribo. De slavenhaler (2017).

Zawdie Sandvliet (moderator) is oprichter en docent van het vak Afro-Nederlandse studies. Na zijn bachelor sociologie aan de Universiteit van Amsterdam behaalde hij een Master in African American Studies aan Boston University. Zijn motivatie om deze Master te volgen was om een soortgelijke studie op te zetten voor de Nederlandse context. Naast zijn werk voor Afro-Nederlandse studies is hij docent maatschappijleer op het Ir. Lelylyceum in Amsterdam-Zuidoost.

 

20201124_het-nederlandse-slavernijverleden

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
01 12 20
Afro-Nederlandse verkenningen #3
De constructie van ras binnen Europese rechtssystemen

Hoe interacteren Afro-Nederlandse ervaringen en het Nederlands recht? Nawal Mustafa onderzoekt het sociaal construct ras in Nederlandse rechtszaken. Zij vergelijkt de Nederlandse situatie met de Britse en presenteert een Afro-Europese ervaring met Europese rechtssystemen.

Datum
Dinsdag 1 dec 2020 20:00 uur
Locatie
Online
10 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #2
Engagement in expressie

Welke vormen kennen Afro-Nederlandse expressies? Ernestine Comvalius bespreekt haar ervaringen met deze uitdrukkingsvormen als directeur van het Bijlmer Parktheater dat zich kenmerkt door zijn inclusieve karakter.

Datum
Dinsdag 10 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online
03 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #1
Hedendaagse reflecties

Welke hedendaagse realiteiten ervaren Afro-Nederlanders? Hoe verhouden deze zich tot het (recente) verleden? Simone Zeefuik analyseert de verschillende facetten van de huidige Afro-Nederlandse ervaring.

Datum
Dinsdag 3 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online