Groots en onbekommerd
Belcampo, pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), geldt als de meest fantasierijke schrijver van de Nederlandse literatuur. Zijn even originele als geestige verhalen maakten hem tot een van de meestgelezen auteurs van Nederland.
In zijn biografie Groots en onbekommerd volgt Nico Keuning Belcampo als buitenstaander in het gelovige Rijssen, als tbc-patiënt in Renkum en Davos, als student in Amsterdam, op zijn zwerftochten in het buitenland en als arts-schrijver in Groningen. Wichers komt naar voren als een gedreven lezer en schrijver, een vrijheidsaanbidder en levensgenieter. Uit zijn vertelkunst rijst het beeld van een visionair, die moeiteloos aan de haal gaat met filosofie, wetenschap en techniek. Deze middag gaat Nico Keuning in gesprek met kenners en liefhebbers van Belcampo over het rijke, avontuurlijke leven van een schrijver, echtgenoot, vader, arts en kunstverzamelaar, die altijd in de breedste zin van het woord is blijven zwerven.
Over de sprekers
Nico Keuning is neerlandicus, schrijver en biograaf. Hij schreef eerder biografieën van Max de Jong, Jan Arends, Bob den Uyl en Willem Brakman en monografieën van Johnny van Doorn en Louis-Ferdinand Céline. Hij publiceert in literaire tijdschriften en dag- en maandbladen. In Het geheim van de Ventoux fietst hij in binnen- en buitenland in de sporen van schrijvers.
Mensje van Keulen (1946, Den Haag) debuteerde op jonge leeftijd met de inmiddels klassieke roman Bleekers zomer. Sindsdien schreef ze romans, verhalen, gedichten, kronieken, dagboeken en jeugdboeken, vielen haar nominaties op long- en shortlists te beurt en ontving ze voor haar oeuvre de Annie Romeinprijs, de Charlotte Köhlerprijs en de Constantijn Huygensprijs. Voor haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen won ze de J.M.A. Biesheuvelprijs (2021).
Jasja Arian is de kleinzoon van Belcampo.
Maite Karssenberg (moderator) is schrijver en historicus. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en publiceerde in 2018 het reisverhaal Snijpunt Isfahan (Querido Fosfor). Ze werkt momenteel aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).