Beeld Erkennen en waarderen
Van publicatiemachines tot overwerkte alleskunners?

Erkennen en waarderen

Hoe creëren we een wetenschap waarin diverse talenten worden erkend en gewaardeerd? En hoe doen we dit op een objectieve en eerlijke manier? De Amsterdam Young Academy (AYA) ging het gesprek aan.

Nederlandse wetenschappers staan onder druk. Ze kunnen op verschillende manieren succesvol zijn, maar lang niet alle successen worden erkend en gewaardeerd. Veel wetenschappers ervaren en eenzijdige nadruk op kwantitatieve indicatoren, zoals hoeveel artikelen ze publiceren of hoeveel beursgeld ze in de wacht slepen. Daarom wordt er door Nederlandse kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers gewerkt aan een nieuw beoordelingsmodel van wetenschappers, met als doel om ruimte te maker voor ieders talent. Maar hoe kan dit in de praktijk worden gebracht? Welke kansen biedt het? En welke risico’s brengt het met zich mee?

Vertrekpunt van deze discussie vormde het position paper “Ruimte voor ieders talent; naar een nieuwe balans in het erkennen en waarderen van wetenschappers” van VSNU, NFU, KNAW, ZonMw en NWO.

Over de sprekers

Agneta Fischer is hoogleraar Sociale Psychologie en decaan van de faculteit Maatschappij & Gedrag.

Thijs Bol is universiteit hoofddocent Sociologie en co-directeur van het Amsterdam Centre for Inequality Studies.

Rens Vliegenthart is hoogleraar Media en Samenleving en wetenschappelijk directeur van de Amsterdam School of Communication Research. Hij leidt de UvA-werkgroep Erkennen en Waarderen.

Monique Volman is hoogleraar Onderwijswetenschappen en afdelingsvoorzitter Pedagogische en Onderwijswetenschappen.

Eddie Brummelman (moderator) is universitair docent Pedagogiek en vicevoorzitter van de Amsterdam Young Academy.

Sanne Kruikemeier (moderator) is universitair hoofddocent Politieke Communicatie en Journalistiek en lid van de Amsterdam Young Academy.