KS image
© Anna Eijsbouts
Mythes, nationalisme en populisme in Brussel

Een stem in Europa?

Europa interesseert de Europese burger niets. Een stem in de verkiezingen verandert niets aan ons dagelijks leven. Althans, zo lijkt het soms bijna in de discussies en de politieke uitspraken over een van de grootste en – ondanks alles – meest geslaagde projecten van de afgelopen eeuw. Aan de hand van de nieuwe scherpe animatiefilm Voting in the EU spreken we met de filmmakers en kandidaat-Europarlementariërs over de opmars van populisme, nationalisme en mythes naar Brussel.

Let op: Dit evenement begint om 17:15, en zal plaastvinden in het Roeterseilandcomplex, zaal REC-A 2.11.

Voting in the EU werd gemaakt door de bekroonde filmmaakster Anna Eijsbouts, en geschreven door haar vader, hoogleraar Tom Eijsbouts. Ze willen met de korte film een anti-populistisch, anti-nationalistisch begrip van de EU aanmoedigen, niet gericht op emoties, maar op kennis van de instituten en nieuwsgierigheid. De film bestrijdt het populistische waanbeeld van een samenzwering tegen de lidstaten en zet de kiezer en diens stem centraal, laat zien hoe die stem doorwerkt in de Unie-instellingen en zet deze in helder onderling verband. Hij benadrukt ook de cruciale en vitale positie van de lidstaten in de Unie.

Na vertoning van de zes minuten lange film spreken Catharina Rinzema (VVD) en Eline van Nistelrooij (GroenLinks) over de verantwoordelijkheden en mogelijkheden van Europarlementariërs om transparant te zijn tegenover hun immense electoraat. Moeten Europolitici meer naar buiten treden, zichtbaarder zijn en meningen verkondigen, of zich richten op efficiënt bestuur? Rinzema, Van Nistelrooij en hun D66-collega Samira Rafaela sloten een verbond dat gedrieën kiezers voorlicht, zonder politieke kleur en van alle zijden van het politieke spectrum, over hun werk, hun rol en hun ervaringen als vrouwelijke kandidaat-parlementsleden in Brussel, tegen het oprukkend populisme.

Over de sprekers

Catharina Rinzema is kandidaat voor het Europese Parlement voor de VVD, naast haar werk voor stichting Lezen  & Schrijven. Daarvoor werkte ze bij Google, De Balie en het Rode Kruis.

Eline van Nistelrooij is kandidaat voor de Europese parlementsverkiezingen voor GroenLinks. Ze begon haar politieke loopbaan bij de Jonge Europese Groenen en was voorzitter van DWARS. In Brussel zette zij zich eerder in voor eerlijke handel en Europese defensie, bij Buitenlandse Zaken voor een veiliger Afghanistan en voor haar kandidaatstelling werkte ze twee jaar in China aan een schonere economie.

Tom Eijsbouts is hoogleraar Europees constitutioneel recht en zijn geschiedenis aan de UvA en directeur van het Hogendorp centre for European Constitutional Studies.

Anna Eijsbouts is filmmaakster gespecialiseerd in animatiefilms en docent aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Haar animatiefilm Hate for Sale won een prijs op het Hiroshima International Animation Festival.