© Isabella El-Hasan
Die Vorleser live

Franz Kafka

Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast Die Vorleser een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.

In de podcast Die Vorleser bespreken germanist Trixie Hölsgens en docent Duits Thomas de Vries regelmatig een klassieker uit de Duitstalige literatuur. Afwisselend brengen zij een boek mee en proberen ze de ander te overtuigen om het boek te lezen. Bij Franz Kafka zijn beiden het echter met elkaar eens: je moet Kafka lezen, dan gaat een wereld voor je open. Een wereld vol verwondering, raadsels, ontvreemding, absurdisme en wijsheid.

Samen met schrijver en Kafka-liefhebber Abdelkader Benali en moderator Maarten Westerveen bespreken zij waarom Kafka’s werk zo’n diepe indruk achterlaat, dragen zij favoriete teksten voor en onderzoeken zij wat wij vandaag de dag aan Kafka hebben. Op die manier proberen zij niet elkaar, maar de toeschouwer en luisteraar aan het lezen te krijgen. Dat doen ze met de nodige ernst, maar ook met een knipoog, want fijne humor, daar hield ook Kafka van: “Ich kann auch lachen […], ich bin sogar als großer Lacher bekannt”, schreef hij ooit aan zijn verloofde Felice Bauer.

Over de sprekers

Abdelkader Benali is schrijver en tv-presentator. Voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs; in 2003 won hij de prijs voor zijn tweede roman De langverwachte. Daarnaast werd zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer. Naast romans schrijft Benali ook artikelen voor o.a. Trouw en de Kanttekening. Voor de Maand van de Geschiedenis 2020 schreef hij het essay Reizigers van een nieuwe tijd – Jan Janszoon, een Nederlandse piraat in Marokkaanse dienst. In 2024 verscheen de NTR-documentaireserie onder de titel Jan Janszoon. Piraat van de wereld waarbij Benali de verteller is.

Trixie Hölsgens is germanist, filosoof en medewerker Duitse taal en cultuur bij het DIA. Zij studeerde Duitse taal en cultuur, Literary Studies en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Radboud Universiteit Nijmegen en de Goethe-Universität Frankfurt. Daarna was zij werkzaam als docent bij de opleiding Duits(landstudies) van de UvA. Naast haar werkzaamheden bij het DIA geeft zij als zelfstandig docent colleges en lezingen op het gebied van de Duitstalige literatuur en filosofie, bijvoorbeeld over Kafka en Adorno.

Thomas de Vries studeerde Europese Studies en Duitse taal en cultuur in Amsterdam en München. In 2018 rondde hij de master Literary Studies: Literature, Culture and Society (German) af aan de UvA. Gedurende de master richtte hij zich op het werk van Heinrich Heine. Zijn werkzaamheden bij de onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut Amsterdam prikkelden zijn belangstelling voor het onderwijs. Sinds 2021 is De Vries werkzaam als docent Duits op het Revius Lyceum in Doorn.

Maarten Westerveen (moderator) is radiomaker en podcaster. Naast het maken van documentaires voor VPRO/HUMAN doceert hij retoriek aan de Cologne Business School in Keulen. Samen met het Duitsland Instituut en Duitslandweb maakt hij de podcastserie Achtung, over de Duitse actualiteit.

Gerelateerde programma’s
04 07 24
One Step Forward, Two Steps Back. Postcolonialism and the West

There are many ways to understand the theoretical and political claims of recent postcolonialism. In this lecture, Axel Honneth understands it as a powerful and fully legitimate attempt to raise awareness of the fact that colonialism is still oppressively present in the West, even in an age that presents itself as postcolonial. In order to meet this challenge, Honneth will explore in what ways European culture needs to change its own self-understanding with regard to the past, the present and the future.

Datum
Donderdag 4 jul 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
German Climate Activism and Policy Today

After 2023 was confirmed to have been the hottest year ever recorded, NASA climate scientist Gavin Schmidt warned that “it could imply that a warming planet is already fundamentally altering how the climate system operates, much sooner than scientists had anticipated.” In this context, Sabine von Mering will provide an assessment of current German climate activism and policy, including the impact of the European parliament election of June 2024 and what will be at stake for climate policy in the German federal election of 2025.

Datum
Maandag 1 jul 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25