La Grande Bouffe. De vette hap in Amsterdam door de eeuwen heen
Amsterdam is overvol met restaurantjes, eetcafés, nutella- en wafelwinkels en sterrenrestaurants. Ondertussen worden we in Nederland dikker en dikker -maar niet in Amsterdam. Wat is er zo speciaal aan de Amsterdamse eetcultuur? Deze middag spreken we over de geschiedenis van eten en overeten in Amsterdam.
Ossenworst, Amsterdams zuur, een broodje Van Dobben, koggetjes en het veelbezongen pikketanesie: allemaal beroemde elementen uit de Amsterdamse eet- en drinkcultuur. In dit programma onderzoeken we met presentatoren Ronald Ockhuysen en Peter de Brock wat de typische Amsterdamse eetcultuur definieert, en hoe die de inwoners van de stad beïnvloed. Hoe blijven Amsterdammers op gewicht? Hoe eten Amsterdammers nu, en hoe aten zij vroeger? Welke specifieke Amsterdamse eettradities zijn er? In dit programma bespreken we verleden en actualiteit van de vette hap in Amsterdam met experts en journalisten.
Over de spreker
Lenno Munnikes studeerde geschiedenis en antropologie aan de UvA. Hij is directeur van de opleiding voeding en diëtiek aan de HvA, promoveert aan de KU Leuven (interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis) op de geschiedenis van simpel, snel en goedkoop eten in Amsterdam.
Charlotte Kleyn is culinair journalist en historica en schrijft onder meer voor Het Parool.