Déjà vu

La Grande Bouffe. De vette hap in Amsterdam door de eeuwen heen

Amsterdam is overvol met restaurantjes, eetcafés, nutella- en wafelwinkels en sterrenrestaurants. Ondertussen worden we in Nederland dikker en dikker -maar niet in Amsterdam. Wat is er zo speciaal aan de Amsterdamse eetcultuur? Deze middag spreken we over de geschiedenis van eten en overeten in Amsterdam.

Ossenworst, Amsterdams zuur, een broodje Van Dobben, koggetjes en het veelbezongen pikketanesie: allemaal beroemde elementen uit de Amsterdamse eet- en drinkcultuur. In dit programma onderzoeken we met presentatoren Ronald Ockhuysen en Peter de Brock wat de typische Amsterdamse eetcultuur definieert, en hoe die de inwoners van de stad beïnvloed. Hoe blijven Amsterdammers op gewicht? Hoe eten Amsterdammers nu, en hoe aten zij vroeger? Welke specifieke Amsterdamse eettradities zijn er? In dit programma bespreken we verleden en actualiteit van de vette hap in Amsterdam met experts en journalisten.

Over de spreker

Lenno Munnikes studeerde geschiedenis en antropologie aan de UvA. Hij is directeur van de opleiding voeding en diëtiek aan de HvA, promoveert aan de KU Leuven (interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis) op de geschiedenis van simpel, snel en goedkoop eten in Amsterdam.

Charlotte Kleyn is culinair journalist en historica en schrijft onder meer voor Het Parool.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
19 02 20
Déjà Vu
Toerisme

De toestroom van toeristen in Amsterdam is de laatste jaren enorm. Zeker het centrum en de direct daaraan grenzende wijken ondervinden hiervan overlast. Wat kan daaraan gedaan worden, en hoe ging Amsterdam in vroegere tijden om met toerisme?

Datum
Woensdag 19 feb 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 10 19
Déjà vu
Narcostad

Amsterdam is sinds de jaren zeventig een belangrijke marktplaats voor de (internationale) handel in drugs en een ‘brandpunt’ van georganiseerde criminaliteit in Nederland. Met die criminaliteit loopt het de spuigaten uit.

Datum
Donderdag 10 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 09 19
Déjà vu
De hoogte in

In de eerste aflevering van de Parool-reeks ‘Déjà vu’ gaan we de hoogte in, en bespreken we de Amsterdamse ambitie om hoge woon- en kantoortorens te bouwen. Wat doet dit met de leefbaarheid van de stad? Aan de hand van de geschiedenis bespreken we de toekomst van hoogbouw in Amsterdam. Met: Tim Verlaan, Jaap Huisman, Gabri van Tussenbroek en Koen Kleijn (moderator).

Datum
Donderdag 12 sep 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25