De stad als vaderland
De negentiende eeuw was een nationalistische eeuw. Met kunst, literatuur en architectuur verheerlijkten nationalisten het vaderlandse verleden. De talloze standbeelden voor nationale helden zijn inmiddels de stille getuigen van dit tijdperk. Maar werd deze geestdrift ook gewaardeerd in de steden in de Nederlandse en Belgische randgebieden? Met name bewoners van provinciesteden waren namelijk vaak diep ontevreden over het vermeende verlies van lokale identiteit en autonomie binnen de natiestaat.
Vandaag presenteert Tymen Peverelli zijn boek De stad als vaderland. Dit boek beschrijft de gemengde gevoelens van bewoners van Brugge, Leeuwarden en Maastricht over de natiestaat. Ongemak over de eigen tijd versterkte bij hen de nostalgie naar de grootse geschiedenis van de eigen stad. Daarom ontdekten ze stoffige archieven, schreven romans over lokale historische helden, organiseerden uitbundige historische festiviteiten en promootten tot ver in het buitenland hun lokale erfgoed. Het verleden van de provinciesteden werd zo inzet van een hevige identiteitsstrijd over de plaats van de stad in de natiestaat.
Joep Leerssen, Peverelli’s promotor, zal een introductie houden.
Over de spreker
Tymen Peverelli studeerde geschiedenis in Amsterdam en nationalismestudies in Boedapest. Voor dit boek werkte hij als promovendus en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar nationalisme en stedelijke cultuur in de negentiende eeuw.