Maand van de Filosofie

De Socratesbeker 2025

Wie schreef het afgelopen jaar het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek? Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden de genomineerden voor de Socratesbeker 2025 geinterviewd en wordt de winnaar aan het eind van de avond bekendgemaakt. 

Sinds 2002 reikt Stichting Maand van de Filosofie jaarlijks de Socratesbeker uit. Op de shortlist van dit jaar staan Blinde vlekken van Lieke Asma, In onze tijd van Tim Fransen, Toeval van Jeroen Hopster, Hoe we uit het dorp vertrokken van Wouter Mensink en Filosofie van de kroeg van Hans Schnitzler. Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar, gaat journalist Frénk van der Linden met de genomineerden in gesprek.

Over de genomineerden:  

Lieke Asma is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over vrije wil en wetenschappelijk onderzoek. Ze werkt aan de Munich School of Philosophy, waar ze onderzoek doet naar impliciete vooroordelen, zelfontplooiing en handelen. Met haar debuut, Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil (2021), haalde ze de shortlist van de Socratesbeker en van de Hypatia-prijs. 

Tim Fransen is cabaretier, schrijver en filosoof. Voor zijn cabaretprogramma’s ontving hij verschillende prijzen. Zijn debuutvoorstelling ‘Het failliet van de moderne tijd’ werd bekroond met de cabaretprijs Neerlands Hoop en met zijn tweede voorstelling, ‘Het kromme hout der mensheid’, won hij de Poelifinario. Van zijn hand verschenen eerder Brieven aan Koos (2018) en Het leven als tragikomedie‘ (2019), het essay voor de Maand van de Filosofie. 

Jeroen Hopster is universitair docent Ethiek aan de Universiteit Utrecht en columnist voor Filosofie Magazine. Hij promoveerde met een proefschrift over evolutionaire ethiek en doet onderzoek naar morele vraagstukken over techniek en klimaat. Over toeval en ‘what if-geschiedenis’ schreef hij eerder het boek De andere afslag (2018). 

Wouter Mensink studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over het beleidsdiscours over de relatie tussen patiënt en technologie. Daarna werkte hij als onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, en nu is hij conflictbemiddelaar en gespreksbegeleider bij Public Mediation. Eerder schreef hij Kun je een betere wereld kopen (shortlist Socratesbeker 2016).  

Hans Schnitzler is filosoof en publicist. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant NRC Handelsblad De Standaard De Groene Amsterdammer Hard Gras en op het journalistieke platform Follow the Money . In 2015 debuteerde hij met Het digitale proletariaat, gevolgd door Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017; heruitgegeven als Digitale detox , 2023) en Wij nihilisten (2021, shortlist Socratesbeker). 

Over de jury:  

De jury dit jaar bestaat uit Alexandra van Ditmars (redacteur Filosofie Magazine en voorzitter van de jury), Laura Molenaar (freelance journalist voor onder andere dagblad Trouw), Khadija al Mourabit (docent aan de Universiteit Leiden en jurylid van de Hypatia-prijs), Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar aan de Universiteit Nijmegen en voormalig Denker des Vaderlands) en Sarah Vankersschaever (journalist en redacteur van De Standaard). 

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25