De tandarts, Hollywood en de reputatie van zorgverleners

Marathon men?

Al ruim een eeuw figureren tandartsen in speelfilms. Klopt het beeld dat een filmtandarts altijd een incompetente man in een witte jas is die zijn patiënten pijn doet? Een avond over vooroordelen, horror in de stoel, en wat de reputatie van de neptandarts kan betekenen voor de echte – en voor de mondzorg in Nederland.

Van de softe rijkeluiszoon in Simon tot de voormalige oorlogscrimineel in het notoire Marathon Man: velen van ons hebben waarschijnlijk evenveel ervaring met fictieve tandartsen op het filmscherm, als met de persoon die we daadwerkelijk ontmoeten voor onze mondzorg. Hoe wordt ons beeld en ons bezoek aan de echte tandarts beïnvloed door al die, soms bizarre, tegenhangers in de bioscoopzaal?

Tandheelkundestudent Paul Voorbraak en docent Henk Brand van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) hebben systematisch honderden films met tandartsen geanalyseerd om dit te onderzoeken. Aan de hand van vele filmfragmenten zullen zij hun bevindingen aan u voorleggen, waarna Ad de Jongh, hoogleraar angst- en gedragsstoornissen, mogelijke gevolgen voor zorgverlening door tandartsen bespreekt.

Gerelateerde programma’s
02 12 19
Wat als de mond ziek is?

Er wordt steeds meer duidelijk over de relatie die ernstige ziekten als Alzheimer en Parkinson hebben met de gezondheid van het tandvlees, het gebit en de mond. Wat als de mond ziek is?

Datum
Maandag 2 dec 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25