De quantumrevolutie
Quantumcomputers maken gebruik van quantum-mechanische effecten en kunnen daardoor sommige problemen veel sneller oplossen dan klassieke computers. Hoewel ze nog slechts als prototype aanwezig zijn, werpt hun volle inzet zijn schaduw reeds vooruit.
Sinds een aantal jaren wordt wereldwijd steeds meer onderzoek gedaan naar quantum computing. Ingenieurs zijn quantumcomputers aan het bouwen en informatietheoretici onderzoeken mogelijke algoritmes. Quantum computing maakt gebruik van quantum-mechanische effecten als superpositie, interferentie en entanglement.
Met een quantumcomputer kan een aantal problemen sneller worden opgelost, maar ze leveren ook een mogelijk gevaar op voor veilige communicatie. Bedrijven, overheden en andere organisaties worden zich daar steeds meer van bewust. Tijdens dit programma wordt eerst een korte inleiding op quantum computing gegeven en vervolgens de quantum readiness van de financiële sector in Nederland besproken.
Over de sprekers
Marten Teitsma is sinds 1 september lector Applied Quantum Computing bij de HvA. Het lectoraat doet onderzoek naar implementatie en educatie van quantum computing.
Julian van Velzen is senior consultant en domain lead quantum technologie bij Capgemini. Vanuit zijn rol drijft hij de interne quantum community, en helpt hij klanten op weg om zich klaar te maken voor de quantumrevolutie.
Mischa Vos is het hoofd van het QuantumLab bij Rabobank. Binnen meerdere nationale en internationale samenwerkingsverbanden heeft hij een leidende rol in het voorbereiden van de financiële sector op het quantum-ecosysteem.