Een programma van SPUI25 in Spe

De ‘Manosphere’ en misogynie in Nederland

In de ‘Manosphere’ komen mannen wereldwijd online samen om hun frustraties over vrouwen en het feminisme te delen. Deze digitale community groeit snel, met een toenemende betrokkenheid van jonge Nederlandse mannen. Waarom voelen steeds meer mannen zich aangetrokken tot deze online gemeenschap? SPUI25 in Spe onderzoekt de gevaren van de  ‘Manosphere’ en de beweegredenen van diens aanhangers. 

In de ‘Manosphere’ komen diverse thema’s aan bod, van mannenrechten en anti-feminisme tot tips over succes in de wereld van cryptovaluta en manipulatieve datingstrategieën. Wat begint als een zoektocht naar datingadvies en saamhorigheid kan snel veranderen in een reis naar vrouwenhaat, mede aangewakkerd door algoritmes die steeds extremere inhoud aanbevelen. Neem bijvoorbeeld de Incel (Involuntary Celibate) gemeenschap, een verontrustende hoek van deze wereld waar moord- en verkrachtingsfantasieën onbeschaamd worden gedeeld,  wat in sommige gevallen leidt tot offline geweld tegen vrouwen.

Hoe worden extreme ideeën zoals misogynie,  white supremacy, racisme en homo- en transfobie verspreid? Wat zijn de gevolgen voor onze samenleving, en is er een dreiging van offline geweld? Deze vragen staan centraal op deze avond die georganiseerd wordt door de redactie van Spui in Spe. Daarnaast gaat het gesprek over mogelijke aanpakstrategieën, zoals het classificeren van misogynie en het Incel gedachtegoed als extremisme of zelfs terrorisme, en over manieren om mannen weg te leiden van dit extreme gedachtegoed en haat. 

Over de sprekers

Tessel ten Zweege is auteur van de boeken Dat zou jij nooit toelaten, Voorbij de verbijstering en Femicide: Tot de dood ons scheidt. Ze schreef, deed research voor en presenteerde de webserie Tessel In Cyberspace, over online activisme en identiteitspolitiek voor Omroep HUMAN. Ook is ze boekenredacteur voor ELLE en schrijft ze stukken voor OneWorld, Brandpunt+, LINDA.meiden en Het Parool.

Bente Lodeweges is Politicoloog met een premaster Europees en Internationaal Recht op zak. Afgelopen zomer heeft ze de master International Crimes, Conflict and Criminology cum laude afgerond aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Voor haar masterscriptie onderzocht ze in hoeverre Incels een (terroristische) dreiging vormen voor de Nederlandse samenleving. Haar interesses richten zich op het snijvlak van extremisme en vrouwenhaat. Tijdens haar studie heeft Bente veelvuldig onderzoek gedaan naar de impact van conflict op vrouwen(rechten), en ze hoopt in de toekomst misogynie als motivatie voor extremisme en terrorisme verder te onderzoeken.

Zahra (spoken word artist) is Arabisch voor “bloem die in de bloei staat”. Met haar teksten en voordracht wil ze haarzelf uiten en via mooie woorden tijdelijke gevoelens vereeuwigen, zodat ze kunnen resoneren bij anderen en genezing teweegbrengen als golven. Zahra is de oudste dochter van een Irakees gezin. Haar  zussen en zij zijn de eerste vrouwen in hun bloedlijn die de kans hadden om een universitaire studie af te maken. Dat is iets waar ze trots op is en wat haar drijft om andere vrouwen te empoweren. Zahra wil de wereld mooier achterlaten en hoopt dat met de vibraties van haar stem te kunnen bereiken. Ze ziet haarzelf  als een genezer via kunst en woorden. Sluit daarom je ogen en laat haar de beelden schetsen in je gedachten. @poetrylimes

Bas Zwiers is programmamanager bij Emancipator. De stichting zet zich in voor het voorkomen van gewelddadige mannelijkheid en de promotie van zorgzame mannelijkheid in de maatschappij. Binnen projecten zoals ‘Veilige Steden’ draagt Emancipator bij aan mannenemancipatie als oplossing voor maatschappelijke problemen. De stichting is hiermee partner van de nationale overheid, diverse gemeenten en tal van organisaties. Emancipator stimuleert cultuurverandering door middel van workshops, activisme, gespreksvoering, theater, en lobby. Bas vertegenwoordigde Emancipator op een EU-conferentie van het Radicalisation Awareness Network, waar hij met de IMAGINE-methodiek inging op de rol van o.a. de ‘manosphere’ in de radicalisering van jonge mannen.

Renée Meershoek (moderator) is redactielid en voorzitter van SPUI25 in Spe. Renée is afgestudeerd in Politicologie met een specialisatie in Internationale Betrekkingen en Gender and Sexuality Studies. Momenteel volgt ze de master Conflict Resolution and Governance aan de Universiteit van Amsterdam. Thema’s die haar onder andere bezighouden zijn systemische ongelijkheden, seksueel en gendergerelateerd geweld, postkolonialisme, en intersectioneel feminisme.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25