Van onderwereld naar bovenwereld?
Het geweld en de bedreigingen die de laatste jaren van de georganiseerde misdaad uitgaan, suggereren een maffianisering van Nederland. Om deze ontwikkeling te duiden, vergelijkt journalist Sanne de Boer haar met de Italiaanse misdaad en de bestrijding daarvan. Ons land is vooral een zakencentrum voor opportunistische netwerken van internationale drugscriminelen. Tegen de criminele ‘verdringing’ in de legale economie die zij in binnen- en buitenland teweegbrengen heeft ons huidige strafrechtelijke systeem nog veel te weinig in te brengen.
Hoe ‘maffioos’ is de georganiseerde misdaad in Nederland? En wat betekent dit voor de misdaadbestrijding? De laatste jaren verhardde de houding van de Nederlandse overheid: zij uitte de wens om steeds repressievere maatregelen over te nemen uit de Italiaanse maffiabestrijding. Maar hoe toepasbaar en zinnig is zo’n repressieve aanpak? In Italië is daarmee in de loop der tijd het publieke geweld van maffiaclans sterk afgenomen, maar dat geldt allerminst voor hun economische en democratische invloed.
Op basis van haar onderzoeksjournalistieke werk, stelt Sanne de Boer voor te leren van de Italiaanse criminologie en rechtspraktijk. Hoe zou een holistische aanpak van ondermijnende invloeden op onze democratie, economie en leefomgeving eruit kunnen zien? Waar kunnen we het beste beginnen, in de zogenaamde onder- of bovenwereld? En hoe urgent is het vinden van een nieuwe koers met het oog op de noodtoestand van ons klimaat, die zelfs door de groeiende mondiale impact van drugscriminaliteit verergert? Over deze en gerelateerde vragen gaat De Boer in gesprek met Bénédicte Ficq en Tim Boekhout van Solinge. Moderatie: Sophia de Vries.